Κομοτηνή: SOS από τους καπνοκαλλιεργητές

Κομοτηνή: SOS από τους καπνοκαλλιεργητές

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ και το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης απέστειλε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κος Εσάτ Χουσεϊν για  τις ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες του καπνού από καιρικά φαινόμενα στο Νομό Ροδόπης.

Ο κος Εσάτ Χουσεϊν με συνεργάτες και παραγωγούς σε αυτοψία μετά από την χαλαζόπτωση

Όπως σημειώνεται στην επιστολή στους Δήμους: Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Κομοτηνής, οι ζημίες στις καπνοκαλλιέργειες αγγίζουν σε ποσοστό το 100% της παραγωγής καπνού. Με την επιστολή ζητείται από τον  ΕΛΓΑ  να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, καθώς επίσης και η άμεση αποζημίωση των παραγωγών. «Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση οι εκτιμήσεις να γίνουν μετά από διάστημα 3 μηνών όπως είχε γίνει την εσοδεία 2018» τονίζει ο κος πρόεδρος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε οι εκτιμήσεις να πραγματοποιηθούν άμεσα και να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί μας.»

Η φετινή χρονιά για τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές, ωστόσο, η έντονη χαλαζόπτωση κατέστρεψε μέσα σε λίγα λεπτά τους κόπους και τις προσδοκίες των καλλιεργητών. Έτσι, για δεύτερη χρονιά φέτος (πέρσι λόγω  ίωσης) οι καπνοπαραγωγοί  χάνουν ολοσχερώς την παραγωγή τους και περιμένουν από αποζημιώσεις να καλύψουν το κόστος παραγωγής και τα έξοδα διαβίωσης,  ευρισκόμενοι έτσι σε απόγνωση.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου