Α. Αντωνίου: Πρωτοφανή όσα έγιναν στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών

Α. Αντωνίου: Είναι πρωτοφανή  όσα συνέβησαν στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών

«Είναι πρωτοφανή τα όσα συνέβησαν και καταγράφτηκαν. Μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν πολύ μεγάλες καταστροφές, χάθηκαν περιουσίες με αποκορύφωνα τις αγροτικές καλλιέργειες.» δηλώνει για το δήμο Μαρωνείας Σαπών ο κος Αθανάσιος (Σάκης) Αντωνίου, υπεύθυνος ενημέρωσης του Δήμου μιλώντας για την χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση. «Χιλιάδες στρέμματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς . Είναι πρωτοφανές το μέγεθος αυτής της καταστροφής, οι περισσότερες ζημιές στα χωράφια της περιοχής είναι της τάξεως του 100%, είναι ολική η καταστροφή.»

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας Σαπών σημειώθηκαν ζημιές, κυρίως σε έναν άξονα από την περιοχή της Αρίσβης μέχρι και την περιοχή των Ασκητών και των Πετρωτών, αλλά και στην Ξυλαγανή, στους Ασκητές, στην Κρωβύλη , στον Ίσαλο, στα Αμάραντα. «Πλήγηκαν βαμβάκια, καπνά, κηπευτικά, κολοκύθια, μπάμιες. Δεν άφησε τίποτα όρθιο η χαλαζόπτωση.»

Καταστροφές σημειώθηκαν και σε κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς η δύναμη των αέρηδων ήταν τέτοια που σήκωσε στέγες από ποιμνιοστάσια και αποθήκες, αλλά και από κατοικίες. Ζημιές από την χαλαζόπτωση σημειώθηκαν και σε αυτοκίνητα στην περιοχή. Οι αέρηδες ήταν τόσο δυνατοί που ξερίζωσαν ακόμη και δένδρα. «Το καλό και ευτυχώς είναι ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατοίκων ή απώλεια του ζωικού κεφαλαίου» δηλώνει ο κος Αντωνίου προσθέτοντας πως σήμερα γίνεται μια πρώτη εκτίμηση από το συνεργείο του ΕΛΓΑ και πολύ σύντομα θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις γρήγορα, κάτι που έχει ζητήσει ήδη ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης. «Αυτό που ακούω ως αίτημα από την πλευρά των παραγωγών κηπευτικών είναι να δοθεί άμεσα αποζημίωση αίτημα που θα θέσει η δημοτική αρχή, καθώς οι ίδιοι πουλούσαν τα προϊόντα τους, τα κηπευτικά τους και άμεσα εισέπρατταν το αντίτιμο».
Φώτο: Ο κος Σάκης Αντωνίου σε πληγείσες εκτάσεις ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου