Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον ισπανικό τουρισμό

Ο υπερ-τουρισμός δεν είναι η μοναδική απειλή που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης, καθώς μια νεότερη απειλή, αυτή της κλιματικής αλλαγής, πλήττει ήδη σοβαρά την Ισπανία, περισσότερο από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα αυτή τη χρονιά, προκαλώντας ελλείψεις σε πόσιμο νερό και επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνουν για τον τουρισμό της χώρας ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία.

Όπως εκτιμά ο βρετανός οικονομολόγος Nicholas Stern, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από τα όρια που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος η Ισπανία να μετατραπεί σε… έρημο Σαχάρα.

Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες για τη σημασία που δίνει στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η νομοθεσία της χώρας.

Χιλιάδες μετανάστες από τη δυτική Σαχάρα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε χρόνο προσπαθώντας να περάσουν το Στενό του Γιβραλτάρ προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες και τις συνθήκες ξηρασίας των χωρών τους.

Τα φαινόμενα αυτά ωστόσο μπορεί σύντομα να εκδηλωθούν στην Ανδαλουσία, όπου καταφθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες έπειτα από το επικίνδυνο ταξίδι τους στη θάλασσα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά οτι 80 εκατ. Αφρικανοί θα μεταναστεύσουν στην Ευρώπη τα ερχόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και η Ισπανία, εξαιτίας της θέσης της στο χάρτη και της ιστορίας της αποτελεί προορισμό πολλών από αυτούς.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sanchez, διατύπωσε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για την προστασία του κλίματος στην Ευρώπη, ενδεικτικό του αντικτύπου που έχει η κλιματική αλλαγή σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας, τον τουρισμό. Ο τουρισμός συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της χώρας δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε μια χώρα που πλήττεται από την ανεργία.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο κ. Sanchez παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου «Change the Change» για την κλιματική αλλαγή, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σαν Σεμπάστιαν το 2019 προωθώντας το μήνυμα για άμεση λήψη μέτρων προστασίας του κλίματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος στοχεύει να καθοδηγήσει την καμπάνια κατά της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη, φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά την επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος. Συγκεκριμένα, προτίθεται να προτείνει την υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Teresa Ribera, για τη θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρόσφατα κατάργησε το φόρο εγκατάστασης ηλιακών πάνελ.

Η Ισπανία εισάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο με κόστος 40 δισ. ευρώ ετησίως, κυρίως από την Αλγερία και τη Σαουδική Αραβία και θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέρος του ποσού αυτού δίνοντας κίνητρα για χρήση της ηλικαής ενέργειας (η χώρα έχει 3.000 ώρες ηλιοφάνεια ετησίως).

Το κόστος της ενέργειας παίζει τεράστιο ρόλο στον τουρισμό ως μία από τις βιομηχανίες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση.

Το 2018, η Ισπανία είχε για έκτη συνεχή χρονιά ρεκόρ τουριστικών αφίξεων (82,8 εκατ. διεθνείς τουρίστες, με αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2017 σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας), και οι ταξιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν σε 89,9 δισ. ευρώ.

πηγή: tornosnews.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση