Στον «αέρα» η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Στον «αέρα» η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Στον «αέρα» φαίνεται πως είναι η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, καθώς η ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί συμπίπτει με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν.

Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής είχαν συμφωνήσει στην 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεοπτικής μάχης και, με βάση την συγκεκριμένη ημερομηνία, διαμόρφωσαν και τις προεκλογικές τους υποχρεώσεις τα κομματικά επιτελεία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε από τις Βρυξέλλες -στο πνεύμα που και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με τον τρόπο διεξαγωγής- ότι ούτως ή άλλως έτσι όπως ετοιμάζεται η τηλεμαχία, θα είναι παράλληλοι μονόλογοι, «οπότε μπορεί να βγω με Skype«.

«Έχω την αίσθηση ότι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση. Και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους. Όντως υπάρχει ένα θέμα στο βαθμό που δεν θα μπορώ να είμαι εγκαίρως στην Αθήνα τη μέρα που έχει οριστεί η αντιπαράθεση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε και τι ώρα θα τελειώσει και πότε θα βγει λευκός καπνός για την επόμενη ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Στον ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ημερομηνίας ρίχνει το γάντι η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δέχτηκε ή και πρότεινε εναλλακτικές ημέρες.

Πηγές της ΝΔ σχετικά με την τηλεμαχία αναφέρουν τα εξής: «Το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία τού κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο τηλεμαχία της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου. Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή της τηλεμαχίας.

Κατά τα λοιπά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν».

Κατά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων, ζήτημα για τους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι τηλεοπτικοί. Επίσης, πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα μιας ελεύθερης ερώτησης από κάθε αρχηγό σε όποιον πολιτικό αντίπαλο θέλει, καθώς και να έχει το δικαίωμα να υψώσει κάρτα παρέμβασης, διακόπτοντας άλλον ομιλητή, για να προβάλει τις ενστάσεις του. Τα κόμματα αρνήθηκαν διότι όπως είπαν έτσι θα στηθεί μια αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Μετά από πρόταση της ΝΔ η τηλεμαχία θα αφορά πέντε πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέταξε τη συμμετοχή μόνο «τηλεοπτικών» δημοσιογράφων, λέγοντας πως στην τηλεμαχία συμμετέχουν κανάλια.

Διαφορές στη διακομματική υπάρχουν και στις θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι ερωτήσεις, ωστόσο εκείνο στο οποίο όλοι συμφώνησαν εξαρχής είναι η τηλεμαχία να έχει μια εύλογη χρονική διάρκεια, μέχρι δύο ώρες, για να μη γίνει κουραστικό για τους τηλεθεατές.

Ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι, αφού δεν θα υπάρξει τηλεμαχία με τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διακαναλικής που θα δώσει θα καλέσει όλα τα κανάλια και όλους τους δημοσιογράφους να έρθουν να τον «ανακρίνουν». Να έχει, δηλαδή, «μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».

Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο καθένας παίρνει την ευθύνη των επιλογών του και κρίνεται από τους πολίτες». Τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υποτιμά και τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες αρνούμενος τον προγραμματικό διάλογο» και πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους το κάνει.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή