Προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρ. Συμβουλίου: Μήνυμα των 28 προς Τουρκία κατά των παράνομων ενεργειών

Προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρ. Συμβουλίου: Μήνυμα των 28 προς Τουρκία κατά των παράνομων ενεργειών

Την πρόθεσή της να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να προβεί σε λήψη μέτρων στην περίπτωση που οι προκλήσεις δεν τερματιστούν εκφράζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 28 στο προσχέδιο συμπερασμάτων του αποδεχόμενο πλήρως τις θέσεις του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων και του αιτήματός του προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΤ Γ. Φασουλάς οι 28 στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρώπη θα αντιδράσει με κλιμακούμενα μέτρα σε κάθε παράνομη ενέργεια σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μέτρα μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκαν και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες την επόμενη περίοδο.

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση