Amazon: Είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία, στη δεύτερη θέση η Apple και τρίτη η Google

Techblog.gr

Η BrandZ κάθε χρόνο δημοσιεύει μία λίστα των 100 διεθνών εταιρειών με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία, έτσι έπραξε και φέτος, με τα αποτελέσματα να είναι εν μέρη αναμενόμενα.

Πριν συνεχίσετε το διάβασμα θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η λίστα της BrandZ δεν αφορά το μερίδιο αγοράς των εταιρειών. Στη λίστα των εταιρειών με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς η Microsoft κατέχει την πρώτη θέση με $1.016 δις, δεύτερη είναι η Amazon με μόλις $916 δις και ακολουθούν η Apple με $751 δις και η Alphabet με $750 δις.

Ωστόσο, στη λίστα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία από τη BrandZ κυριαρχεί η Amazon, η οποία εκτιμάται στα $315,5 δις, παίρνοντας τη πρώτη θέση από τη Google η οποία βρέθηκε τρίτη με αξία $309 δις. Δεύτερη βρίσκουμε την Apple της οποίας η εμπορική αξία παραμένει σταθερή στα $309,5 δις.

Μπορεί η Microsoft να είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αλλά η αξία της την τοποθετεί στην τέταρτη θέση με κάτι παραπάνω από $251 δις αξία. Την πεντάδα κλείνει η Visa με περίπου $178 δις.

Οι πέντε εταιρείες που συμπληρώνουν το top 10 των εταιρειών με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία είναι η Facebook, η Alibaba Group, η Tencent, η McDonald’s και η AT&T με αξία $159, $131, $130, $130, $108 δις, αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον είναι ότι από τη λίστα των 10 κορυφαίων εταιρειών οι 8 είναι αμερικάνικες και οι άλλες δύο είναι κινέζικες. Στην 50άδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία θα βρούμε 34 αμερικάνικες, 7 κινέζικες, 4 γαλλικές, 2 γερμανικές , 1 αγγλική, 1 κορεάτικη και μία ιαπωνική.

Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Instagram με 95% και αξία $28,2 δις, η lululemon με άνοδο 77% και $6,9 δις αξία, και το Netflix με 65% άνοδο και εμπορική αξία $34,3 δις.

Μελετώντας τις τάσεις το BrandZ αναφέρει ότι εταιρείες στην κατηγορία των τεχνολογιών, οικονομικών και λιανεμπορίου κυριαρχούν στην εκατοντάδα. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι πολλές από τις εταιρείες στη λίστα είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες κάτι το οποίο επιδεικνύουν μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος