Επικρατούν Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης, Πελεκίδης, Πατούλης-Ποιοι κερδίζουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών (video)

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι προηγούνται στον δεύτερο γύρο των εκλογών-Η πρώτη εκτίμηση της Singular Logic (video)

Ολοκληρώθηκε με σαφώς μικρότερη συμμετοχή, ο β΄γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, που αφορούσαν την ανάδειξη 7 περιφερειαρχών και 229 δημάρχων. Από την πρώτη Κυριακή έχει κριθεί η μάχη της κάλπης σε 6 περιφέρειες και 103 δήμους. Το ενδιαφέρον σε επτά περιφέρειες, αλλά και σε δεκάδες δήμους, μεταξύ των οποίων είναι η Αθήνα, όπου προηγείται ο Κώστας Μπακογιάννης, η Θεσσαλονίκη, όπου προηγείται ο Κώστας Ζέρβας, ο Πειραιάς όπου κερδίζει ο Γιάννης Μώραλης και η Πάτρα όπου κερδίζει ο Κώστας Πελεκίδης. Στο Αιγάλεω γίνεται ντέρμπυ μεταξύ των Ιωάννη Γκίκα και Δημητρίου Μπίρμπα.  Για τα αποτελέσματα, στις περισσότερες τουλάχιστον εκλογικές μονομαχίες, αναμένεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα μεταξύ 8.30 και 9. Και αυτή την εκλογική Κυριακή, η ΕΡΤ έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα της στον παλμό των εκλογών, με έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1 που παρακολουθείτε και από την ιστοσελίδα www.ert.gr. Συνεχείς οι ανταποκρίσεις και του Πρώτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας.

Η εκτίμηση της Singular Logic

Στη Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε την ήττα του ο Νίκος Ταχιάος.

 

Σε επευφημίες και σε εκδηλώσεις χαράς ξέσπασαν φίλοι και ψηφοφόροι του Κωνσταντίνου Ζέρβα στα εκλογικά γραφεία της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» μετά την ανακοίνωση του exit poll της interview για τον κεντρικό δημο, το οποίο έγινε για λογαριασμό της «Βεργίνα TV’.

Τα αποτελέσματα του exit poll δίνουν πρόβλεψη ποσοστού εκλογής στον Κ. Ζέρβα από 64% έως και 70% των ψήφων του β΄γύρου των εκλογών για τον κεντρικό δημο και στον αντίπαλο του Νίκο Ταχιάο από 30% έως 36%, με τη μέση τιμή για την πρόβλεψη αποτελέσματος να διαμορφώνεται -πάντα σύμφωνα με το συγκεκριμένο exit poll -σε 67% και σε 33% για τους κ.κ. Ζέρβα και Ταχιάο, αντιστοίχως. Ο κ. Ζέρβας δεν ήταν παρών στο χώρο των γραφείων και αναμένεται αργότερα ενώ παραμένουν στα γραφεία φίλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και ψηφοφόροι του.

«Ομαλή και απρόσκοπτη διαδικασία στις πιο δύσκολες εκλογές που οργανώθηκαν ποτέ», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης» είναι το πρώτο σχόλιο κομματικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ό,ποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως έδειξαν και οι εκλογές του 2014.

Σημειώνουν ακόμη ότι στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν έναν σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.

Τέλος, οι ίδιες κομματικές πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.

Τι λέει η ΝΔ

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, επικρατεί αισιοδοξία στην Πειραιώς ενόψει των αποτελεσμάτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαρχής αποφασίσει να δοθεί αμιγώς πολιτικός χαρακτήρας.

Θεωρούν μάλιστα ότι η ΝΔ θα κατορθώσει να περάσει ακόμη και τον πολύ υψηλό πήχη που είχε ήδη από το 2014 καθώς, όπως σημειώνουν, τότε οι «γαλάζιοι» είχαν κερδίσει 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε στον Αντέννα με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι στόχος είναι να τελειώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να γίνει ο πόλος έλξης  η στελέζωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι προνόμιο και ευθύνη της Προέδρου.

Σχετικές ειδήσεις: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα (video)
Αλ. Χαρίτσης: Απρόσκοπτη διαδικασία στις πιο δύσκολες εκλογές που οργανώθηκαν ποτέ στη χώρα (video)

Ν. Ταχιάος: Στρέψτε τα φώτα στον νικητή, εγώ είμαι εδώ για τη Θεσσαλονίκη

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης
image}

Αφήστε μια απάντηση