ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν τα αίτια της ήττας-ΝΔ: Κρατούν χαμηλούς τόνους (video)

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν τα αίτια της ήττας-ΝΔ: Κρατούν χαμηλούς τόνους (video)

Τα αίτια της ήττας αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα προετοιμάζονται για τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα προκηρυχθούν μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός. Στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για ιστορική νίκη και προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους, παρά τη μεγάλη διαφορά, όπως λένε στελέχη του κόμματος.

Η ακτινογραφία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα στην ευρεία σύσκεψη της Κεντρικής και Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο.

Τη σημασία της διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ώστε ο λαός «να γνωρίσει σε λεπτομέρεια το τι ακριβώς διακυβεύεται» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Όπως είπε, μιλώντας στον ρ/σ News 24/7 «τα προγράμματα και των δύο παρατάξεων θα μπούνε στο τραπέζι, και ο λαός μας, και κυρίως ο κόσμος ο οποίος δεν θεωρούσε σημαντικό να μετακινηθεί για να πάει να ψηφίσει, θα είναι ενώπιον πάρα πολύ κρίσιμων επιλογών». Ο υπουργός σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε μοντέλο δέχεται ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσει», καθώς ο αρχηγός της ΝΔ «έχει δεσμευτεί ότι ενώπιον των βουλευτικών εκλογών θα δεχθεί να κάνει και δέκα ντιμπέιτ», τονίζοντας ότι «είμαστε κι εμείς εν αναμονή αυτού του σχεδιασμού».

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική απόσταση-ρωγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό που είχε αποτυπωθεί στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, άρα για εμάς είναι καθαρό μήνυμα και μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στην λαϊκή ετυμηγορία, δήλωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος πολιτικός πόλος του πολιτικού μας συστήματος, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα από τη χθεσινή κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές.

Την ικανοποίησή του για το χθεσινό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεδρίαση των τομεαρχών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην οδό Πειραιώς. Όπως τόνισε στα γαλάζια στελέχη, όλα δείχνουν πως η ΝΔ εκλέγει 8 ευρωβουλευτές και πως είναι το πιο ενισχυμένο κόμμα μέσα στο ΕΛΚ. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το ΕΛΚ να δικεδικήσει την προεδρία της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η στρατηγική της ΝΔ απεδείχθη ορθή, αλλά και αποτελεσματική, καθώς, «φάνηκε ότι μπορεί ένα κεντροδεξιό κόμμα να περιθωριοποιήσει την Ακροδεξιά και ταυτόχρονα να διευρυνθεί προς το Κέντρο».

«Έχουμε, ήδη, από την πρώτη Κυριακή, 5 περιφέρειες και μπορούμε να κερδίσουμε 12 από τις 13 περιφέρειες στον β΄ γύρο», είπε, προσθέτοντας πως θεωρεί πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η ΝΔ προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δίνοντας έμφαση στην ομάδα 17-24 ετών, κάτι που αποδεικνύει πως το κόμμα έχει μέλλον και πως δεν απευθύνεται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως καταλογίζουν οι αντίπαλοι.

Επισήμανε πως η ΝΔ έχει επικρατήσει και στο σύνολο των εργαζομένων, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, νοικοκυρές, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, πλην των ανέργων όπου και εκεί η διαφορά είναι μικρή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη όλων των βουλευτών και των στελεχών, κυρίως στις περιφέρειες που έχουν αντιπάλους από άλλα κόμματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Πελοπόννησο.

Αναφερόμενος στο θέμα της αυτοδυναμίας, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μη βάζουν ποσοτικούς στόχους. «Μένουμε σε αυτό που έχουμε πει, ότι ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις», είπε και πρόσθεσε: «Παραμένουμε μετριοπαθείς, ο λόγος μας πρέπει να είναι μετριοπαθής Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και μετριοπαθείς έναντι των πολιτών. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, μειώσεις φόρων, πολλές καλές δουλειές και ασφάλεια για όλους, αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας», είπε.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μια καθαρή νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και σ’ αυτό συμβάλαμε όλοι ενωμένοι, κι εγώ προσωπικά, με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στις επικείμενες εθνικές εκλογές σημείωσε: «Οι πολίτες με την εντολή τους ανάγκασαν τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές. Τώρα είναι η ώρα της μάχης των εθνικών εκλογών».

Κατά τη διάρκεια τη συνάντησής τους με τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν τη στάση του κόμματος ενόψει της εκλογής οργάνων στο ΕΛΚ. Εξερχόμενος ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε: «Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα μέσα στο ΕΛΚ που κατέγραψε άνοδο -και ως εκ τούτου θα έχει σημαντική παρουσία και παρέμβαση. Αύριο μαζί με τον πρόεδρο αναχωρούμε για τις Βρυξέλλες στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΛΚ, μετά τις ευρωεκλογές».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΑΠΕ

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης
image}

Αφήστε μια απάντηση