Αντιπαράθεση Μαξίμου-Πειραιώς και αντιδράσεις για τις αναφορές Κ.Μητσοτάκη περί επταημέρου στις επιχειρήσεις

Αντιπαράθεση Μαξίμου-Πειραιώς και αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί επταημέρου στις επιχειρήσεις

Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς, αλλά και αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και του ΚΚΕ προκάλεσε η αναφορά του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, περί συμφωνημένης μεταξύ εργοδοσίας-εργαζομένων επταήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Το να δώσουμε τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία οκτώ ώρες, πέντε ημέρες, αλλά είναι καλό. Όταν μια επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από ό,τι θα είχαν πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι που τα ισχυρίζονται αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος» ήταν η δήλωση του Προέδρου της ΝΔ που προκάλεσε τις αντιδράσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του, σχολίασε το Μαξίμου καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι όχι μόνο αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγγυηθεί τη 13η σύνταξη, αλλά «πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα. Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ».

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε «13η σύνταξη» ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της», απάντησε με ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο. Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα. Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μέσω FB. «Συστήνω στον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει το βιβλίο του Φ. Ένγκελς ‘Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία’. Εκεί θα ανακαλύψει ότι όλα αυτά που εξαγγέλλει ως «καινοτόμα» για τους εργαζόμενους του σήμερα: το τέλος του 8ώρου και του πενθημέρου, την «εθελοντική» επταήμερη εργασία χωρίς ωράριο και υπερωρίες κ.λπ., τα έκαναν πράξη οι βιομήχανοι του Μάντσεστερ ήδη από τον 18ο αιώνα. Και τότε οι εργαζόμενοι, αυτοβούλως ‘συναινούσαν’ …αν δεν ήθελαν να λιμοκτονήσουν», σημειώνει.

ΚΚΕ: Όλοι γνωρίζουν ότι η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εκβιάζει τη «θέληση» των εργαζομένων

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει πάρει την «μπουκιά απ’ το στόμα», υπερθεματίζει σε αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να γίνει αυτός ο εκλεκτός του κεφαλαίου. Μόνο έτσι εξηγείται η πρότασή του για 7ημερη εργασία, δήθεν με τη θέληση των εργαζομένων, όταν όλοι γνωρίζουν πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εκβιάζει αυτή τη «θέληση» των εργαζομένων» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη.

«Βεβαίως, ο μόνος που δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται, με αυτή την εξέλιξη, είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους, που σημαίνει 7ημερη εργασία, έχει τη δική του αποφασιστική σφραγίδα. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο, οι οποίοι κόβουν και ράβουν τα μέτρα σε βάρος του» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα
image}

Αφήστε μια απάντηση