Α. Τσίπρας: Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας (video)

Α. Τσίπρας: Καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας (video)

Την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο ανέδειξαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους Ευρωπαίους εταίρους, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών της Ρουμανίας. Οι «27» καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, τόνισε ότι στήριξε απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και στην επόμενη σύνοδο μετά τις ευρωεκλογές να εξεταστούν «εμπεριστατωμένα συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας. Είχα την ευκαιρία να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να περνάει μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή μια περισσότερη κοινωνική ευρώπη και πιο ελκυστική στους πολίτες της άρα με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Είχα την ευκαιρία να επισημάνω ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει ταυτόχρονα να αναβαθμίσει και τη διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο, ο οποίος αν και δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στην τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της και την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή σύνοδο, τις παράνομες ενεργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και γω βεβαίως ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και ζήτησα και εγώ όσο και ο κ. Αναστασιάδης στην επόμενη σύνοδο μετά τις ευρωεκλογές να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Και να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειος παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση, αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση».

Από την πλευρά της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομου Προδρόμου σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών της Ρουμανίας προχώρησαν σε καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας .

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, με την ευκαιρία του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Αντιπρόεδρο κα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εξάλλου, προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα.

Σημειώνεται ότι υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Προδρόμου.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση