Πόλεμος φόρων και κάλπ(η)κα υπερπλεονάσματα

Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τα νοικοκυριά ζορίστηκαν και η μεσαία τάξη λύγισε. Το εκρηκτικό κοκτέιλ υπέρογκων φόρων και εισφορών συρρίκνωσε τα εισοδήματά τους και γιγάντωσε τα χρέη τους προς την Εφορία. Έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον στην Εφορία εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, ενώ για τέσσερα στα δέκα το ετήσιο εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από 5.000 ευρώ.

Με την υπερφορολόγηση να έχει χτυπήσει κόκκινο, ένας στους δύο φορολογούμενους βρίσκεται στη μαύρη λίστα των οφειλετών της Εφορίας. Μπροστά σε αυτό το θλιβερό σκηνικό και στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίνουν τη μάχη των φόρων.

Η ΝΔ, εδώ και πολλούς μήνες, πριν ακόμα ανοίξει ο εκλογικός κύκλος,  παρουσίασε τις προτάσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών στα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία και την κατανάλωση, δίνοντας έμφαση σε ένα «λιτό, συνοπτικό και όσο το δυνατόν σταθερό φορολογικό πλαίσιο» για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φοροδιαφυγής και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υπό την πιέση των δημοσκοπήσεων ανοίγει έναν νέο κύκλο παροχολογίας και δείχνει να βιάζεται να μοιράσει εδώ και τώρα ένα αμφιλεγόμενο υπερπλεόνασμα που προβλέπει για το 2019 το οποίο εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο;

Για πόσους χαμηλοεισοδηματίες θα σημάνει «ξαφνικό θάνατο;»

Θα δοθεί 13ος μισθός και 13η σύνταξη;

Θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα οι Θεσμοί;

Θα εξαντληθούν στα 1,14 δισ. ευρώ οι προεκλογικές παροχές;

Μπορεί να υπάρξουν εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις 4,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2022;

Ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για ανάπτυξη;

Τι προβλέπει για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ;

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Μαρίας Βουργάνα στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Αφήστε μια απάντηση