Στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» ο πρωθυπουργός

Στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» ο πρωθυπουργός

Στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative) συμμετέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οικονομία, εμπόριο και επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Αύριο θα συμμετάσχει, στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Στο φόρουμ συμμετέχουν συνολικά 150 χώρες, οι 37 εκ των οποίων εκπροσωπούνται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και εκπρόσωποι από 90 και πλέον διεθνείς οργανισμούς. Οι δε συμμετέχοντες ανέρχονται σε περίπου 5.000.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά την εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε ότι ο σκοπός της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» είναι να προωθήσει την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» μεταξύ των κρατών τα οποία θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, να αποτελέσει μια πλατφόρμα για το διεθνές εμπόριο, καθώς και να διανοίξει επενδυτικές ευκαιρίες για το Πεκίνο.

EPA/HOW HWEE YOUNG / POOL

Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια αναβίωσης του παλιού Δρόμου του Μεταξιού είναι η πρωτοβουλία να στραφεί σε αναπτυξιακά έργα υψηλής ποιότητας, ειδικά σε υποδομές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και σε χρηματοδοτικές συμφωνίες, τόνισε ο Σι στην κεντρική ομιλία του, με την οποία άνοιξε το διεθνές φόρουμ που οργανώνεται στο Πεκίνο για την πρωτοβουλία.

Οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping (17:00 τοπική) και στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.

Την επόμενη μέρα, Μ. Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στην κινεζική πρωτεύουσα θα βρεθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και η ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο Πεκίνο, είχε από το πρωί συναντήσεις με συμμετέχοντες στο φόρουμ αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα.

Σχετική είδηση: Στην Κίνα ο Α. Τσίπρας στην Πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού» (video)

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση