Κυκλική οικονομία: Επαναχρησιμοποίηση και αποσυναρμολόγηση προϊόντων (video)

Κυκλική οικονομία: Επαναχρησιμοποίηση και αποσυναρμολόγηση προϊόντων (video)

Η Ελλάδα είναι μία από τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτει εθνική στρατηγική κυκλικής οικονομίας με 34 δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη, καταργείται ο φόρος ταφής απορριμμάτων και θεσπίζεται εισφορά κυκλικής οικονομίας.

«Η διαχείριση των πόρων έχει να κάνει με τη διαχείριση δικαιωμάτων και η διαχείριση δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος, έχει να κάνει με το σε ποια μεριά της πολιτικής στέκεσαι ως προς τα μεγάλα ζητήματα πρόσβασης σε δημόσια αγαθά», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο 1ο Athens Circular Forum.

Η πλειονότητα των φυσικών πόρων καταναλώνεται στις πόλεις. Καταναλώνεται ποσοστό ενέργειας άνω του 70%, το ίδιο στερεών αποβλήτων αλλά και αέριων ρύπων. Ζητούμενο πλέον η κινητοποίηση των πολιτών για τον μετασχηματισμό της παραγωγής και της κοινωνίας στην κατεύθυνση της επαναχρησιμοποίησης και αποσυναρμολόγησης προϊόντων με την ελάχιστη δυνατή μεταποίηση.

Με τροπολογία καταργήθηκε ο φόρος ταφής απορριμμάτων και θεσπίζεται από 1η Ιανουαρίου 2019 η εισφορά κυκλικής οικονομίας, η οποία ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά τόνο – τέλος που διατίθεται αποκλειστικά για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Όσοι οι δήμοι έχουν αδειοδοτημένη τη μονάδα κυκλικής οικονομίας θα έχουν έκπτωση 35%, ενώ με τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων παύει η υποχρέωση πληρωμής εισφοράς.

Από την άλλη, τα 10 ευρώ θα αυξάνονται κατά 5 ευρώ κάθε έτος, από το 2021, αν οι δήμοι που υπόκεινται σε αυτή την εισφορά συνεχίζουν να μην καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τη διάθεση αποβλήτων.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου
Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.gr

Μπέττυ Σαβούρδου
image}

Αφήστε μια απάντηση