Στο έλεος της κακοκαιρίας και πάλι η Κρήτη

Στο έλεος της κακοκαιρίας και πάλι η Κρήτη

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα και πάλι στην Κρήτη. Η κακοκαιρία χτύπησε αυτή τη φορά το νομό Λασιθίου. Ποτάμια υπερχείλισαν, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, άνθρωποι κινδύνευσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Στο Δήμο Βιάννου καταγράφονται προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω κατολισθήσεων, πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, ενώ στο δήμο Ηρακλείου λόγω καθιζήσεων έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος προς τις Βούτες -περίπου, ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο του οικισμού.

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στο χωριό Πιλαλλήματα της Σητείας που κινδύνευσαν να πνιγούν. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε από τα ξημερώματα του Σαββάτου μετέτρεψε σε ένα απέραντο ποτάμι την περιοχή. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στις ταράτσες για να γλιτώσουν από το νερό που έφτανε τα τρία μέτρα. Πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν 4 άτομα από την ταράτσα του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας σε ολόκληρο το δήμο παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα όπως Ζάκρο, Κουρεμένο, Παλαίκαστρο. Ο ποταμός Παντέλης που βρίσκεται στα όρια της Σητείας υπερχείλισε πλημμυρίζοντας σπίτια, καταστήματα και δύο ξενοδοχεία.

Οι ουρανοί άνοιξαν και στη Βιάννο. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν δυο αυτοκίνητα που βρίσκονταν κοντά στην κοίτη του ποταμού και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ευτυχώς χωρίς επιβάτες.

Μια γέφυρα – μνημείο στην Ιεράπετρα, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η γέφυρα του Μύρτου -135 ετών- είχε επισκευαστεί πριν από 2 χρόνια όμως οι πρόχειρες κατασκευές έχουν καταστραφεί και εκφράζονται φόβοι μην επαναληφθεί το δραματικό σκηνικό του Κερίτη.

Στα δύο έχει κοπεί ο δήμος Γόρτυνας. Στην περιοχή των Στερνών προς Κουδουμά οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν καθιζήσεις σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, καθιστώντας τα πλέον απροσπέλαστα. Ζώα πνίγηκαν και καλλιέργειες καταστράφηκαν. Οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους να μην μετακινούνται κατά την διάρκεια των φαινομένων.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η κακοκαιρία που χτύπησε για αλλη μια φορά την Κρήτη υποχωρεί σταδιακά αλλά από το βράδυ της Κυριακής έρχεται νέο κύμα με έντονα φαινόμενα.

Σχετική είδηση: Κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους- Που υπάρχουν προβλήματα (video)

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση