Πειραιάς: Αρχαιολογικός χώρος η μισή πόλη με απόφαση του ΚΑΣ (video)

Πειραιάς: Αρχαιολογικός χώρος η μισή πόλη με απόφαση του ΚΑΣ (video)

Tο πρώτο και δεύτερο Δημοτικό Διαμέρισμα τoυ Πειραιά, καθώς και μέρος του τρίτου, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά το νέο master plan του ΟΛΠ το Συμβούλιο διαφώνησε για συγκεκριμένα κτίσματα και έθεσε τους δικούς του όρους.

Η έκταση είναι τελικά η μισή από ό,τι είχε προτείνει η Εφορία Αρχαιοτήτων και ορίζεται από το Καστράκι μέχρι και το σημείο των κρουαζιερόπλοιων. Σε επόμενη συνεδρίαση παραπέμφθηκε το θέμα του θεμιστόκλειου τείχους.

Αντιδράσεις από ΟΛΠ και Δήμο

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης κατήγγειλε ότι ενημερώθηκε «τυχαία τρεις ημέρες πριν από την επίμαχη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την πρόθεση να κηρυχθεί ο Πειραιάς αρχαιολογικός χώρος στο σύνολό του, και όπως ανέφερε, δεν έχει κληθεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ακόμη, έκανε λόγο για απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί ακόμη τη χορήγηση των στοιχείων που είχε αιτηθεί με το υπ’ αριθμ. 66097/10496/17-12-2018 έγγραφο του δήμου Πειραιά και τη «διεξαγωγή ευρείας διαβούλευσης υπό της Αντιπεριφέρειας Πειραιά προ της εκ νέου εισαγωγή του θέματος σε συνεδρίαση του ΚΑΣ».

«Όλα στον αέρα»

Ο ΟΛΠ θα πρέπει να αναδιομορφώσει το μάστερ πλαν του, ενώ επί της ουσίας, δεν αλλάζουν οι προδιαγραφές για την ακτοπλοΐα. Απέναντι από το σημείο των κρουαζιερόπλοιων, τα σχέδια φέρεται να περιελάμβαναν πολυτελές ξενοδοχείο και πολυόροφο κτίριο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση