Γιατί ο σκύλος μου τρώει γρασίδι;

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες σκύλων που πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με την περίεργη αυτή συνήθεια των αγαπημένων τους κατοικίδιων, να τρώνε γρασίδι. Οι περισσότεροι από αυτούς ανησυχούν αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά κοινή στον κόσμο των σκύλων! Για ποιο λόγο όμως το κάνουν;

Δεν υπάρχει μια σίγουρη απάντηση. Τα σκυλιά μπορεί να μασήσουν χόρτο για διαφορετικούς λόγους. Βρίσκοντας όμως τον λόγο που το δικό σας σκυλί το πραγματοποιεί, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την συμπεριφορά.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Μια αρκετά διαδεδομένη θεωρία είναι αυτή που συνδέεται με την έλλειψη κάποιων βασικών θρεπτικών συστατικών στην τροφή του σκύλου. Πολλές φορές, οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, δεν τρώνε την κατάλληλη τροφή με αποτέλεσμα να προκαλείται απουσία ινών που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας σε μια πιο καλής ποιότητας τροφή. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά ίσως να βοηθούσε στην διακοπή αυτής της συμπεριφοράς.

Στομαχικές διαταραχές

Έχει παρατηρηθεί ότι αν ένας σκύλος έχει αναστατωμένο στομάχι, θα καταφύγει στο μάσημα του χόρτου για να ανακουφιστεί. Υπάρχουν φορές βέβαια, που κατά την κατάποση, το χόρτο ερεθίζει τον λαιμό και το στομάχι με αποτέλεσμα να προκληθεί εμετός στο ζώο, πόσο μάλλον και αν ο σκύλος το έχει καταπιεί χωρίς να το μασήσει.

Κληρονομική συνήθεια

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό το έχουν αποκτήσει από τους προγόνους τους που συνήθιζαν να κυνηγούν ζώα τα οποία ήταν φυτοφάγα, με αποτέλεσμα να τρώνε και ό,τι υπήρχε στο εσωτερικό των σπλάχνων τους. Γι’ αυτό, και τα σημερινά σκυλιά ίσως αποζητούν την κατανάλωση χόρτου αλλά με εναλλακτικούς τρόπους.

Τους αρέσει

είναι μερικές φορές που η πιο απλή θεωρία είναι και αυτή που υπερισχύει! Ένας επιπλέον λόγος λοιπόν που μπορεί να αρέσει στους σκύλους να τρώνε γρασίδι, είναι επειδή βρίσκουν πως έχει ωραία γεύση και υφή.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που ο σκύλος σας μασάει γρασίδι, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε εφόσον οι ποσότητες που καταναλώνει είναι σε φυσιολογικά πλαίσια. Η υπερκατανάλωση χόρτου θεωρείται ύποπτη και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.

Extra Tips

  • Επικίνδυνα φυτά ή γρασίδι ψεκασμένο με χημικά μπορούν να βλάψουν την υγεία του σκύλου σας. Δώστε προσοχή στις περιοχές που πηγαίνετε βόλτα.
  • Σε περίπτωση που έχετε γρασίδι στην αυλή σας και ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε αυτό, αναρωτηθείτε μήπως η συμπεριφορά αυτή οφείλεται σε βαρεμάρα. Αν ναι, προσπαθήστε να αφιερώσετε πιο πολύ ποιοτικό χρόνο στο σκύλο σας πηγαίνοντας μεγαλύτερες βόλτες και παρέχοντάς του διαδραστικά παιχνίδι που θα τον κρατήσουν χαρούμενο και απασχολημένο.

πηγή: woofme.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση