Η Ελένη Μπόρση ιατρός Διαιτολόγος στις Αχαρνές μας ενημερώνει: Σωματικό λίπος και ινσουλίνη

                         
Σωματικό λίπος και ινσουλίνη

Η έρευνα της Επιστήμης της Διατροφής μας έκανε να γνωρίσουμε καινούριους επιστημονικούς ορίζοντες για να ζήσουμε με υγεία και να αποκτήσουμε το σωστό  σωματικό βάρος .

Το 30% των ανθρώπων κάθε ηλικίας (μαζί με τα παιδιά), βρίσκεται σε ινσουλινοαντίσταση, χωρίς καν να το γνωρίζει.


Το να υπάρχουν υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα και να έχει χαθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη, είναι ένας επικίνδυνος  παράγων πολλών παθολογιών:

Παχυσαρκία, υπέρβαρος, διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, σύνδρομο  πολυκυστηκών ωοθηκών, μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος,  καρδιοαγγειακή νόσος, υπερτριγλικαιριδαιμία, και υπεχολεστερολαιμία, διαταραχή της αιμοσυγκόλλησης,  καρδιακές αρρυθμίες, μεταβολικό σύνδρομο, υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος , μερικοί κακοήθεις όγκοι, χαμηλή τεστοστερόνη (άνδρες).

«Ποιος από εσάς έχει ερευνήσει με τις εξετάσεις αίματος την ορμόνη ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.Η απάντηση είναι πάντα η ίδια: κανένας ή ένα ή δυο άτομα έχουν κάνει αυτήν την εξέταση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τον  ρόλο της αντίστασης στην Ινσουλίνη.


Το κλειδί και η πόρτα


Ο έλεγχος της Ινσουλίνης στο αίμα είναι μια απλή εξέταση αίματος και η οποία μπορεί να ανιχνευτεί σε κάθε εργαστήριο είτε είναι ιδιωτικό  είτε είναι δημόσιο.

Οι υποδοχείς της ινσουλίνης είναι πρωτεΐνες και λειτουργούν σαν πόρτες . Η ινσουλίνη είναι το κλειδί που μπαίνει στις πόρτες για να τις ανοίξει , ούτως ώστε να περάσει στο εσωτερικό των κυττάρων, η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από τους διατροφικούς υδατάνθρακες. 

Εάν η ινσουλίνη δεν βρίσκει την πόρτα στις μεμβράνες των κυττάρων για να την ανοίξει, δεν είναι ικανή να εκτελέσει τις ζωτικές λειτουργίες και δεν μπορεί να περάσει η γλυκόζη μέσα στο κύτταρο.  Έτσι η τιμή του σακχάρου του αίματος αυξάνεται. Η  ινσουλίνη είναι μια πρωτεϊνική ορμόνη, επομένως δεν μπορεί να περάσει μέσα στο κύτταρο αλλά δρα μόνο στους υποδοχείς  της μεμβράνης των κυττάρων. Εάν δεν υπάρχουν οι υποδοχείς στις κυτταρικές μεμβράνες,  η τιμή του  σακχάρου στο αίμα αυξάνεται!

Οι υποδοχείς για την ινσουλίνη δεν υπάρχουν γιατί το κυτταρικό DNA διαφοροποίησε την  γενετική του έκφραση και δεν παρήγαγε πια τις πρωτεΐνες (υποδοχείς) ή παρήγαγε λιγότερες γιατί μέσα στα κύτταρα έχουν συσσωρευτεί κορεσμένα λιπαρά οξέα,  τα οποία προέρχονται από λιπαρές  τροφές   ζωικής προελεύσεως (σαλάμια, τυριά, λιπαρά κρέατα…..).  Έτσι έχουμε παθολογία των υποδοχέων των κυτταρικών μεμβρανών.  

Όλο αυτό ονομάζεται γονιδιωματική διατροφή και μελετά την δράση των διατροφικών και αναπνευστικών μορίων   στο κυτταρικό DNA. Μπροστά σε όλο  αυτό, εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε για θερμίδες. Όμως καμία θερμίδα δεν μπορεί να δράσει στο κυτταρικό DNA.  

Στο DNA  (βρίσκεται μέσα στα χρωματοσώματα), μπορούν και δρουν μόνο τα μόρια που εμείς βάζουμε με την διατροφή μας και την αναπνοή μας.

Ελένη Μπόρση ιατρός Διαιτολόγος

Πάρνηθος  108 και Αριστοτέλους
Τηλέφωνο: 210 24 77 886

ΑΧΑΡΝΑΙΚΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση