Συνάντηση υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας

Συνάντηση υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας

Το εγκώμιο της Ελλάδας για τη στάση της στο Μεταναστευτικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών έπλεξε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Η Ελλάδα έχει ένα δύσκολο γείτονα αλλά κάνει προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης με αμυντική διπλωματία, τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, και τα 30 προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής άμυνας που είναι σε στάδιο υλοποίησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελου Αποστολάκη και Ούρσουλας Φον Ντερ Λέγιεν.

Όπως είπε για τα ελληνοτουρκικά καθώς και για τη συμφωνία των Πρεσπών,ο κ. Αποστολάκης: «Τόνισα ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο γείτονα, η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες να περιορίσει την ένταση. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας (των Πρεσπών) η Ελλάδα θα στηρίξει την αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όσο και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, επισήμανε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, που δήλωσε ότι: «Αυτή η συμφωνία (των Πρεσπών) είναι μια πραγματικά ευρωπαϊκή συμφωνία βασιζόμενη στις αξίες της Ευρώπης, καθώς είχατε τη δυνατότητα και μετατρέψατε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία».

Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα της χώρας μας να υποστηρίξει το μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας στη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών στο ΝΑΤΟ, επίσης ευχαρίστησε προσωπικά τη Γερμανίδα υπουργό για την υποστήριξή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η Γερμανία, πρόσθεσε, δεν παρέχει μόνο υλικά και μέσα, αλλά έχει και την τακτική διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ που δρα στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας ότι είναι υψίστης σημασίας η παραμονή των συμμαχικών πλοίων στο αρχιπέλαγος, καθώς με τη δράση τους μειώθηκαν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τις τουρκικές ακτές, όπως είπε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός παρατήρησε ότι σε μία δύσκολη περιοχή, η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων σε κοινές αποστολές όπως στο Αιγαίο, ενισχύει τη νόμιμη μετανάστευση, η οποία είναι το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπιστεί η παράνομη. Παράλληλα προέτρεψε τη χώρα μας να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία. Για το ίδιο θέμα, ο κ Αποστολάκης επανέλαβε ότι «δυστυχώς έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις, ώστε να αναδιατυπώσουμε μία θετική ημερήσια διάταξη, για να χτίσουμε μία σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ο κ, Αποστολάκης επανέλαβε την διαχρονική υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και εκπρόσωπος του Γερμανού ομολόγου του.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση