«Χρυσός» ο Τεντόγλου στο μήκος-«Ασημένια» η Παπαχρήστου στο τριπλούν

«Χρυσός» ο Τεντόγλου στο μήκος-«Ασημένια» η Παπαχρήστου στο τριπλούν

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος κατά την 3η και τελευταία ημέρα του 35ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Γλασκώβης. Μετά από αυτή την επιτυχία, η συνολική ελληνική συγκομιδή στη διοργάνωση ανέβηκε στα 32 μετάλλια (6 χρυσά, 15 ασημένια και 11 χάλκινα). Το μετάλλιο του Τεντόγλου ήταν το 3ο της ελληνικής αποστολής στη Γλασκώβη, μετά τα ασημένια του Κώστα Μπανιώτη στο ύψος και της Βούλας Παπαχρήστου στο τριπλούν, και το πρώτο χρυσό της χώρας μας στη διοργάνωση στους άνδρες (στις γυναίκες έχει και η Νίκη Ξάνθου από το 2002 στη Βιέννη).

Ο 20χρονος άλτης του Γιώργου Πομάσκι πήρε το χρυσό με 8.38μ στην 5η προσπάθειά του, επίδοση που είναι η κορυφαία φέτος στον κόσμο και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, αφού το προιηγούμενο ήταν του Λούη Τσάτουμα με 8.23μ από τις 8/2/2014 στο ΣΕΦ και το είχε ισοφαρίσει ο ίδιος φέτος στις 8 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη.

Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με άκυρη προσπάθεια, έκανε 8.12μ στη δεύτερη, αλλά αμέσως μετά ο Σουηδός Τόμπιας Νίλσον Μοντλέρ έκανε 8.17μ και πέρασε πρώτος. Ο Έλληνας αθλητής συνέχισε με στόχο το μεγάλο άλμα, έκανε άκυρη την 3η προσπάθεια και «προσγειώθηκε» στα 8.16μ στην 4η.

Έτσι τα έδωσε όλα στην 5η και ξεδιπλώνοντας το μεγάλο ταλέντο του έκανε 8.38μ, που τον οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Σουηδός Τόπιας Νίλσον Μοντλέρ με 8.17μ (ατομικό ρεκόρ) και το χάλκινο ο Σέρβος Στραχίνια Γιοβάντσεβιτς με 8.03μ (εθνικό ρεκόρ).

Ο νεαρός άλτης από τα Γρεβενά βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο μοιραζόταν με τον Λούη Τσάτουμα με 8.23μ, έγινε ο κορυφαίος άλτης φέτος στον κόσμο, ενώ πέτυχε και απόλυτο πανελλήνιο ρεκόρ Νέων ανδρών (Κ23), αφού ξεπέρασε το 8.34μ που είχε ο Τσάτουμας από το 2003.

«Ήμουν έτοιμος να κάνω μια καλή επίδοση και να βρεθώ στην κορυφή της Ευρώπης. Ήξερα πως ο Νίλσον ήταν ικανός να πάει μακριά, όμως εγώ σήμερα έδειξα πως μπορώ να πάω ακόμη μακρύτερα. Στα πρώτα άλματα ήθελα να βρω τον ρυθμό μου. Δεν αγχώθηκα που στα πρώτα άλματα δεν βρήκα την επίδοση που ήθελα, είχα σιγουριά και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Έμεινα ψύχραιμος στον αγώνα και κατάφερα να πετύχω μια σπουδαία διάκριση και ένα σπουδαίο άλμα, ειδικά στον κλειστό στίβο. Τα άκυρα άλματα με νευριάζουν, είναι αλήθεια, αλλά είναι μέρος του αθλητισμού. Το καλοκαίρι, εκτός των άλλων στόχων, θέλω το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό Νέων που λείπει από τη συλλογή μου», είπε ο 20χρονος Τεντόγλου.

Παπαχρήστου: «Ήρθα στη Γλασκώβη με ρίσκο και τα κατάφερα»

Η Ελληνίδα αθλήτρια, στην 4η συμμετοχή της στη διοργάνωση και στον δεύτερο εφετινό αγώνα της (ο πρώτος ήταν στα προκριματικά, όπου έκανε 14.28μ), έκανε 14.50μ στην πρώτη προσπάθεια που είναι νέο ατομικό ρεκόρ (προηγούμενο 14.47μ) και, μετά το χάλκινο το 2017 στο Βελιγράδι, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

 

Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι έφθασε στην επιτυχία, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τραυματισμό στο ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν (θλάση Β΄ βαθμού στον υποκνημίδιο).

«Μετά τον τραυματισμό μπήκα σε εντατικές θεραπείες και για το λόγο αυτό ευχαριστώ όλο το ιατρικό επιτελείο της ομοσπονδίας. Ήρθα στη Γλασκώβη με ρίσκο και τα κατάφερα. Το σώμα μου άντεξε και εφάρμοσα όσα ζήτησε ο προπονητής μου. Χρειάστηκε πολλή υπομονή και συγκέντρωση» είπε η Βούλα Παπαχρήστου μετά τον αγώνα της.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Ισπανίδα Άννα Πελετέριο με 14.73μ, επίδοση που είναι η κορυφαία φετινή στην Ευρώπη και νέο εθνικό ρεκόρ. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η 36χρονη Ουκρανή Όλια Σαλαντούχα, πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου με 14.47μ (είχε τρεις προσπάθειες, την 2η, την 4η και την 5η με την ίδια επίδοση).

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση