Απολογία για 800 «παράνομες» κεραίες

Η περίοδος λειτουργίας υπό καθεστώς δήλωσης έληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 31 Δεκεμβρίου 2017, έπειτα από δύο συνεχείς παρατάσεις που δόθηκαν. Με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά η περίοδος αυτή παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 2018. Και η συγκεκριμένη περίοδος παρήλθε άπρακτη και έκτοτε η λειτουργία των κεραιών νομικά παραμένει μετέωρη.

Σε κενό αέρος η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να καλέσει τις εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone και Wind σε περισσότερες από 800 ξεχωριστές ακροάσεις για ισάριθμες παραβιάσεις της λειτουργίας των κεραιών τους για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνιών. Η απόφαση αυτή, πέρα από την υπέρμετρη γραφειοκρατία που προκαλεί, απειλεί τις εταιρείες με πρόστιμο της τάξης των 40-50 εκατ. ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση, αν τελικά ζητηθεί το ξήλωμά τους, να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επικοινωνιών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Οι κλήσεις σε ακρόαση μοιράστηκαν την περασμένη Δευτέρα για τις επίμαχες κεραίες που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν υπό καθεστώς δήλωσης, δηλαδή οι επιχειρήσεις είχαν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά ο γραφειοκρατικός μηχανισμός (πολεοδομίες, εφορείες αρχαιοτήτων, Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ΕΕΤΤ κ.λπ.) καθυστερεί την έγκριση της αδειοδότησης.

Η περίοδος λειτουργίας υπό καθεστώς δήλωσης έληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 31 Δεκεμβρίου 2017, έπειτα από δύο συνεχείς παρατάσεις που δόθηκαν. Με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά η περίοδος αυτή παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 2018. Και η συγκεκριμένη περίοδος παρήλθε άπρακτη και έκτοτε η λειτουργία των κεραιών νομικά παραμένει μετέωρη.

Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) από την εποχή εκείνη έχει έτοιμο σχέδιο νόμου που κατάρτισε με τη συνεργασία του ΤΕΕ. Και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δίνει λύση στο οξυμένο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών. Ωστόσο ακόμη και σήμερα ο νόμος αυτός δεν έχει ψηφιστεί. Το χειρότερο είναι ότι, παρά τις εκατοντάδες τροπολογίες που ψηφίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα διάφορα σχέδια νόμου, δεν έχει ψηφίσει μία που θα παρείχε άλλη μια παράταση –πιθανώς την τρίτη κατά σειράν– που θα διατηρούσε τις κεραίες σε λειτουργία υπό καθεστώς δήλωσης.

Το θέμα της αδειοδότησης των κεραιών υφίσταται από το 2013 όταν ξεκίνησε η επαναδειοδότηση περίπου 12.000 κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με βάση το νέο σύστημα αδειοδότησης που όριζε ο ν. 4053/2013. Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμη 2.000 κεραίες, αλλά η ΕΕΤΤ επέλεξε να κινηθεί για τις 800. Πιθανόν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κλήσεις σε ακρόαση σε μελλοντικό χρόνο.

Τις κλήσεις υπέγραψε η αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Αγγελική Σγώρα, την περασμένη εβδομάδα, και απεστάλησαν όλες την περασμένη Δευτέρα. Λέγεται μάλιστα ότι κάποιες από τις κλήσεις υπογράφηκαν στη Βαρκελώνη, όπου η αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Η απόφασή της δε αυτή φαίνεται να μην ήταν σε γνώση της ηγεσίας του ΥΨΗΠΤΕ, η οποία ενημερώθηκε επίσης καθ’ οδόν για το διεθνές συνέδριο Μobile World Congress (MWC) που διεξάγεται στην Ισπανία αυτές τις ημέρες. Σίγουρα όμως η απόφαση αυτή δεν μπορεί να μην ήταν σε γνώση του πρόεδρου της ΕΕΤΤ Κων/νου Μασσέλου.

Εφόσον δεν υπάρξει μια ρύθμιση (τροπολογία) ή ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις κεραίες, που θα θεραπεύσει τις αποφάσεις της ΕΕΤΤ, οι κλήσεις σε ακρόαση μπορεί να σημάνουν πρόστιμα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Η ΕΕΤΤ για παραβιάσεις αυτού του είδους επιβάλλει πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιασμένα επί 800 δίνουν ένα μέγεθος από 24 έως 64 εκατ. ευρώ. Πρόκειται αναμφιβόλως για ένα υπέρογκο πρόστιμο, που τιμωρεί δυσανάλογα τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για παράδειγμα, η ΕΡΤ λειτουργεί κεραίες αναμετάδοσης με πολλαπλάσια ηλεκτρομαγνητική ισχύ εκείνων της κινητής και οι οποίες δεν βρίσκονται καν σε καθεστώς δήλωσης. Λειτουργούν δηλαδή με ευθύνη του ίδιου του φορέα, ωσάν η κρατική ΕΡΤ να βρίσκεται εκτός της ισχύος των νόμων. Μάλιστα, κατά καιρούς –προ του 2015– η ΕΕΤΤ είχε ζητήσει από τη διοίκηση της ΕΡΤ τουλάχιστον να δηλώσει τις κεραίες της, κάτι που δεν είχε πράξει με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή (5G) θα απαιτήσει περισσότερες από 12.000 κεραίες που αξιοποιούν τα δίκτυα σήμερα.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση