Βρετανία | Αλλαγή πλεύσης στην Daily Mail με νέο διευθυντή

Το πρωτοσέλιδο της Mail, που κατήγγειλε μέλη του δικαστικού σώματος ως «εχθρούς του λαού» για τη στάση τους υπέρ της Ε.Ε.

Καμία εφημερίδα στη Βρετανία δεν προώθησε τόσες ανυπόστατες φήμες, υπονοούμενα και ύβρεις, όπως η εμβληματική ταμπλόιντ The Daily Mail, στην προεκλογική περίοδο πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit. Οι προειδοποιήσεις της Mail για κύμα μεταναστευτικής εγκληματικότητας και διαφθοράς στην Ευρωβουλή βοήθησαν αποφασιστικά να γείρει η πλάστιγγα προς την ψήφο υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

MICHAEL M. GRYNBAUM / THE NEW YORK TIMES / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αίσθηση προκάλεσε έτσι αυτόν τον μήνα η «στροφή» της Mail, που άρχισε να επαινεί τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την «άοκνη προσπάθειά της να εξασφαλίσει συντεταγμένη έξοδο». Την ίδια ώρα, αρθρογράφος της εφημερίδας προειδοποιούσε ότι το άτακτο Brexit θα αποτελούσε «καταστροφή» για τη χώρα. Η αλλαγή πλεύσης πραγματοποιήθηκε χάρη στον νέο διευθυντή του φύλλου, Γκόρντι Γκριγκ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πολ Ντέικρ το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ντέικρ, που διηύθυνε την εφημερίδα επί 26 χρόνια, ήταν γνωστός για την ικανότητά του να προωθεί τις απόψεις του σκληρά εργαζόμενου «μέσου Βρετανού».

Ο Γκριγκ, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «μέσος Βρετανός». Απόφοιτος του λυκείου Ιτον και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο νέος διευθυντής κατάγεται από οικογένεια με στενές φιλικές σχέσεις με τα ανάκτορα. Εργάσθηκε για μία δεκαετία ως διευθυντής του περιοδικού Tatler, ενώ μόλις μετακόμισε στο γραφείο του Ντέικρ στη Mail, ο Γκριγκ τοποθέτησε έργα ζωγραφικής των παλιών του φίλων, Ντέιβιντ Χόκνεϊ και Λούσιαν Φρόιντ. Ο νέος διευθυντής υπήρξε πολέμιος του Brexit από την αρχή. Το ανεξάρτητο κυριακάτικο φύλλο της Mail, το οποίο διηύθυνε ο Γκριγκ από το 2012, δημοσίευσε σειρά κύριων άρθρων με εκκλήσεις στους ψηφοφόρους να μην απορρίψουν την Ε.Ε. Οταν ο Γκριγκ απεδέχθη την πρόταση να αντικαταστήσει τον Ντέικρ, πολλοί φίλοι του εξέφρασαν την έκπληξή τους. Πώς μπορούσε ένας διανοούμενος, φίλος του νομπελίστα λογοτέχνη Σίβα Νάιπολ και της πριγκίπισσας της Κορνουάλης, Καμίλα, να διατηρήσει αλώβητη τη φήμη του μέσα στον κακοήθη ορυμαγδό των ταμπλόιντ;

Παρότι ο Γκριγκ αρνείται να μιλήσει για τα σχέδιά του, η στάση της Mail αναμένεται να αλλάξει άρδην. Αγνωστο παραμένει, όμως, πώς θα αντιμετωπίσει το ένα εκατομμύριο συνδρομητών του ημερήσιου φύλλου την αλλαγή γραμμής. Την απογοήτευσή του έσπευσε να υπογραμμίσει ο πρώην στενός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, ο ακροδεξιός Στίβεν Μπάνον. Η Νάταλι Φέντον, επικεφαλής της οργάνωσης Media Reform Coalition και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, λέει ότι η αγορά μέσων ενημέρωσης του Λονδίνου δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. «Μπορεί κανείς να αγοράσει μία εφημερίδα κάθε ημέρα της εβδομάδας και να διαβάσει ένα αντιμεταναστευτικό θέμα», λέει η Φέντον.

Η Mail έχει τη δεύτερη υψηλότερη κυκλοφορία στη χώρα, μετά τη διαβόητη The Sun του Ρούπερτ Μέρντοχ. Πολύ πίσω ακολουθεί η «σοβαρή» The Guardian, που έχει ηγηθεί στην εκστρατεία διατήρησης της Βρετανίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση