Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί την τεχνολογία AI για να δημιουργεί άπειρα ψεύτικα πρόσωπα

Ίσως να γνωρίζατε ήδη ότι η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μπορεί να τοποθετήσει πραγματικά πρόσωπα σε διάφορα φανταστικά σενάρια, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόσωπα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Μία ιστοσελίδα το αποδεικνύει περίτρανα.

Ο προγραμματιστής Phillip Wang δημιούργησε έναν ιστότοπο, ThisPersonDoesNotExist, που χρησιμοποιεί AI για να δημιουργήσει μια φαινομενικά άπειρη ποικιλία από ψεύτικα αλλά πιθανά πρόσωπα. Το εργαλείο του χρησιμοποιεί είναι ένα δίκτυο γενετικών αντιθέσεων, που έχει σχεδιαστεί από τη NVIDIA (όπου οι αλγόριθμοι διασταυρώνονται μεταξύ τους για να βελτιώσουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων) με στόχο να δημιουργήσουν πρόσωπα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κατάλογο φωτογραφιών ως υλικό “εκπαίδευσης” των αλγορίθμων.

Τα αποτελέσματα έχουν ατέλειες προς το παρόν (κοιτάξτε την περιοχή γύρω από τα μάτια της γυναίκας στη παραπάνω φωτογραφία), αλλά φανταζόμαστε πως όταν οι μικροδιορθώσεις ολοκληρωθούν, θα είναι τόσο ρεαλιστικό σε βαθμό που μπορεί να μην μπορούμε να διακρίνουμε αν ένα άτομο είναι φανταστικό ή όχι.

Το πρόγραμμα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη υπολογιστική ισχύ. Ο Phillip Wang ανέφερε στην ιστοσελίδα “Motherboard”, ότι χρησιμοποιεί μια GPU της NVIDIA σε έναν ενοικιαζόμενο server για να δημιουργήσει ένα τυχαίο πρόσωπο κάθε δύο δευτερόλεπτα. Αυτό δεν είναι τόσο ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα όσο μια προσπάθεια να αυξηθεί η προσοχή στην ικανότητα της AI τεχνολογίας να “χειραγωγεί” εικόνες.

Το εν λόγω σύστημα δεν περιορίζεται στα πρόσωπα. Η τεχνολογία της NVIDIA μπορεί να χειριστεί ήδη φωτογραφίες από αυτοκίνητα, γάτες ακόμη και υπνοδωμάτια. Είναι ένα απλό project στην πραγματικότητα, αλλά δείχνει τα πιθανά πλεονεκτήματα και τις παγίδες της τεχνολογίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν ρεαλιστικοί χαρακτήρες σε μια ιστορία, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για απάτες που βασίζονται σε πλαστές ταυτότητες ή ψεύτικους μάρτυρες.

Στην καλύτερη περίπτωση, ένας ιστότοπος όπως αυτός προωθεί τη συζήτηση σχετικά με τη δεοντολογία και την ηθική γύρω από την διαχείριση και αναπαραγωγή εικόνων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, πριν αυτή ξεφύγει και είναι αργά για διορθώσεις και περιορισμούς.

Πηγή

The post Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί την τεχνολογία AI για να δημιουργεί άπειρα ψεύτικα πρόσωπα appeared first on Techblog.gr, η τεχνολογία μας ενώνει.

Δημήτρης Θεοδώρου