Προστασία κύριας κατοικίας: Εως τέλη Φεβρουαρίου στη Βουλή το ν/σ (video)

Προστασία κύριας κατοικίας: Εως τέλη Φεβρουαρίου στη Βουλή το ν/σ  (video)

Ερωτήματα όπως «ταβάνι με κριτήρια ή για όλους»,  για το» πόσα χρόνια» θα επιδοτείται κάθε δανειολήπτης , όπως και το αν θα ξαναμπούν στη διαδικασία ή θα πάνε δικαστικά όσοι έχουν κάνει «ήδη αίτηση με βάσει το νόμο Κατσέλη» (που ισχύει ως τέλη Φεβρουαρίου) συνοδεύουν την ανακοίνωση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.  ‘Οπως επισημάνθηκε, μένει να γίνει η τελική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για την τελική ενημέρωση. Στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει επιδότηση δόσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα λειτουργήσει διπλά δηλαδή  και ως κριτήριο ένταξης στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για τη νέα ρύθμιση, αλλά και για την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή όχι. Βασικά κριτήρια θα αποτελούν το ύψος του υπόλοιπου δανεισμού του οφειλέτη και η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

 Παράδειγμα δόσης και επιδότησης για δάνειο 100.000

  • Μείωση επιτοκίου από 3% στο 2%
  • Αύξηση διάρκειας αποπληρωμής του δανείου από τα 15 στα 30 χρόνια
  • Υπό προϋποθέσεις  επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αν πληρούνται εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάνει στα 123 ευρώ (η δόση δηλαδή διαμορφώνεται στα 370 ευρώ από 691 ευρώ)
  • κούρεμα,  όταν το ύψος του στεγαστικού δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου

Τα κριτήρια:

  • Αντικειμενική αξία ακινήτου στα 250.000 (μένει να διευκρινιστεί αν κλιμακώνεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση)
  • Υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ( νέο κριτήριο)
  • Εισόδημα:

12.500 εργένη
21.000 ευρώ για παντρεμένο
προσαύξηση με 5.000 για κάθε  παιδί (ως 36.000 για τρία παιδιά)

Όλα τα δικαιολογητικά θα εισέρχονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που με αντικειμενικά κριτήρια θα αποφασίζει την υπαγωγή ή όχι στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Αντιθετα, με βάση το νόμο Κατσέλη η προστασία εδίδετο σε όλους όσοι την αιτούντο, ωστόσο στην εκδίκαση των υποθέσεων 4 στους 10 βρίσκονταν εκτός προστασίας.

Στην χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, συμφωνήθηκε πως όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταπηδήσουν από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς αν είναι πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς. Σημαντικό θεωρείται ότι στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια  όπου η πρώτη κατοικία έχει δοθεί ως ενέχυρο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος
Σχετική είδηση:Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση