Η διατροφή συμβάλλει στον μεταβολισμό.

Η διατροφή καθορίζει κατά πολύ την εξωτερική μας εμφάνιση. Άλλωστε, όπως λέγεται είμαστε ότι τρώμε. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει ριζικά και μάλιστα προς το χειρότερο. Καταναλώνουμε καθημερινά, γρήγορα φαγητά (junk food), γεμάτα λίπος και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Έτσι, οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές έχουν κατακλυστεί στην κυριολεξία με κρέας κάθε είδους, χοιρινό, κοτόπουλο. αρνί κ.λ.π. Τροφές που ο οργανισμός δε χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να φτιάξουμε μια κοινωνία υπέρβαρων και παχύσαρκων και μάλιστα με αρκετά μεγάλα ποσοστά και στην παιδική ηλικία.

Η λύση ενάντια σε αυτόν τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, είναι η ισορροπημένη διατροφή. Με τον όρο αυτόν, εννοούμε τη σωστή επιλογή των φαγητών που τρώμε, πως το τρώμε και πότε το τρώμε. Όλοι πρέπει να εντάξουμε την ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητα μας και να την κάνουμε πράξη. Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι ανεξαιρέτως, είτε είμαστε υπέρβαροι είτε όχι, γιατί «καλύτερο του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν».

Έτσι, δε χρειάζεται να παχύνουμε για να αρχίσουμε δίαιτα. Αφού είναι αποδεκτό από όλους, πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μην πάρουμε ποτέ περιττά κιλά. Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσουμε τις επίπονες και κουραστικές δίαιτες, που συν τις άλλοις καταπονούν τον οργανισμό.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να ρυθμίσουμε τα κιλά που παίρνουμε ή χάνουμε, έχει να κάνει με τον οργανισμό μας και πιο συγκεκριμένα με τον μεταβολισμό.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το μεταβολισμό

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό μεταβολισμό, γιαυτό ακούτε μερικούς να λένε πως τρώνε πολύ και δεν παχαίνουν και άλλους ότι τρώνε ελάχιστα και παρόλα αυτά παίρνουν κιλά. Σίγουρα και οι δύο λένε την αλήθεια, και ο λόγος που συμβαίνει αυτό, οφείλετε καθαρά στον μεταβολισμό του κάθε ανθρώπου.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε, είναι ότι ο μεταβολισμός μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Στις μικρότερες ηλικίες το καταφέρνουμε πιο εύκολα και όσο μεγαλώνουμε γίνετε όλο και πιο δύσκολο. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια να τον ενεργοποιήσουμε για να δουλέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Παρόλα αυτά, με αρκετή υπομονή και ακόμη περισσότερη προσπάθεια, μπορούμε να τον βάλουμε να δουλέψει σωστά, αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Το πως θα γίνει αυτό, θα το δούμε στη συνέχεια του άρθρου.

Για αρχή πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η ενίσχυση του μεταβολισμού επιτυγχάνεται με σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Στο σημερινό μας δημοσίευμα θα δούμε μερικούς εύκολους τρόπους για σωστή και υγιεινή διατροφή, ώστε να έχουμε εγγυημένα αποτελέσματα.

Οι απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως αύξηση ή μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε ή ακόμα και μείωση ή αύξηση της σωματικής εξάσκησης και δραστηριότητας, επηρεάζουν το μεταβολισμό σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Το ξέρατε ότι υπάρχουν 10 τρόποι που αυξάνουν το μεταβολισμό;

Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να κάψει εύκολα τις θερμίδες που καταναλώνουμε.

Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή να μην παίρνουμε εύκολα περιττά κιλά, δε πρέπει να το παρακάνουμε με την πρόσληψη θερμίδων.

Κανόνες για υγιεινή διατροφή

Κανόνας πρώτος: Ας ξεχάσουμε τις αυστηρές δίαιτες που μας αναγκάζουν να μειώνουμε απότομα τις ποσότητες φαγητών που καταναλώνουμε. Μπορεί να μειώνουν κατά πολύ τον αριθμό θερμίδων που λαμβάνουμε. Όμως, κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτούμε να ακολουθήσουμε πιστά τη δίαιτα και δε θα καταφέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα από τα σκαμπανεβάσματα στην πιστή τήρηση των κανόνων, θα καταπονήσουμε τον οργανισμό, σε σημείο που θα απορυθμιστεί εντελώς ο μεταβολισμός. Έτσι, θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκαμε αρχικά.

Δεύτερος κανόνας: Πρέπει να τρώμε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. Ναι, καλά ακούσατε, πολλά και πλούσια γεύματα για να είμαστε μονίμως χορτάτοι. 5 γεύματα την ημέρα, είναι ο ιδανικός αριθμός ημερήσιας λήψεις γευμάτων:

  • Πλούσιο και σωστό πρωινό
  • Ενδιάμεσο γεύμα από φρούτα ή σνακ
  • Μεσημεριανό
  • Απογευματινό με φρούτα, λαχανικά ή ελαφρύ σνακ
  • Βραδινό τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο

Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός θα πάρει τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη για να έχει ενέργεια όλη μέρα. Θα εξαλείψουμε το αίσθημα της πείνας, ενώ θα καταφέρουμε να ρυθμίσετε τον μεταβολισμό, θα δουλέψει σωστά και θα κάψει πιο εύκολα τις περιττές θερμίδες.

Τρίτος Κανόνας: Ενισχύουμε τις ποσότητες πρωτεΐνης που λαμβάνουμε μέσω του φαγητού. Δίνουμε περισσότερη βαρύτητα και προσθέτουμε στη διατροφή μας φαγητά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Μερικά από αυτά είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά και τα ψάρια.

Τέταρτος κανόνας: Βάζουμε μπαχαρικά στις συνταγές. Χρησιμοποιούμε κυρίως πιπέρι και καυτερά μπαχαρικά, όπως για παράδειγμα το κόκκινο πιπέρι τσίλι.

Πέμπτος Κανόνας: Πέμπτη, τελευταία και πιο σημαντική συμβουλή για να απογειώσουμε τον μεταβολισμό. Ξεκινάμε τακτική σωματική άσκηση και αθλητικές δραστηριότητες. Η καθημερινή σωματική άσκηση, μόλις λίγα λεπτά της ώρας τρέξιμο ή τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα περπάτημα, θα βοηθήσει να διατηρήσουμε τη «φόρμα» μας και θα ενισχύσει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Φυσικά, με καθημερινή γυμναστική θα αποκτήσουμε υγιή και δυνατή καρδιά.

Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά- Μέχρι 5 την ημέρα

Για σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πρέπει τα φρούτα και λαχανικά να έχουν σημαντικό ρόλο στο καθημερινό μενού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να τα καταφέρουμε με ευχάριστο τρόπο και πιο αποτελεσματικά:

  • Προσθέτουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στα δημητριακά στο πρωί ή στο πρόγευμα και συνδυάζουμε με γιαούρτι.
  • Πρέπει να αντικαταστήσουμε το συνηθισμένο καθημερινό σνακ με λαχανικά και φρούτα, όπως μια σαλάτα με καρότο, αγγούρι και σέλινο.
  • Παίρνουμε μαζί μας φρούτα και λαχανικά. Όταν έρθει η ώρα του καθημερινού προγεύματος, θα έχουμε πάντοτε  κάτι υγιεινό για να τσιμπήσουμε.
  • Βάζουμε στις σαλάτες λαχανικά ή φτιάχνουμε σάντουιτς λαχανικών. Αποφεύγουμε να προσθέσουμε σάλτσες που είναι πλούσιες σε λιπαρά.
  • Προσθέτουμε άφθονα λαχανικά στις σούπες, σε μαγειρευτά, στα ζυμαρικά και στο ρύζι. Εκτός από γεύση, θα καταναλώσουμε την απαραίτητη ποσότητα λαχανικών που χρειαζόμαστε για σωστή διατροφή.
  • Εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο μενού τα όσπρια. Τα είδη αυτά, είναι ένας ακόμα τρόπος για να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας.
  • Φτιάχνουμε λεπτή βάση πίτσας και προσθέτουμε λαχανικά ή φρούτα. Μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια, ντομάτες, ανανά,  ακόμα και καλαμπόκι.
  • Φτιάχνουμε κυρίως γεύματα με συνοδευτικό από λαχανικά, όπως μπιζέλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα και λάχανο. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε ένα δείπνο πλούσιο σε ψητά λαχανικά.
  • Προτιμήστε πουρέ λαχανικών με αρακά, καρότα ή γλυκοπατάτα.

Αυτές ήταν μερικές ιδέες για να καταφέρουμε να προσθέσουμε τα λαχανικά στη διατροφή σας. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερες ιδέες και να βάλετε τα κύρια συστατικά μιας υγιεινής διατροφής – τα φρούτα και λαχανικά – στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για σωστή διατροφή, ώστε να κρατήσετε το μεταβολισμό ψηλά και ξεχάστε μία για πάντα το αδυνάτισμα και τις επίπονες δίαιτες.

πηγή: votanonkipos.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση