Τα ταξίδια με φίλους χαρίζουν υγεία και ευτυχία, λένε οι επιστήμονες

Ευεργετική επίδραση στην υγεία και στη μακροζωία έχουν οι σύντομες ταξιδιωτικές αποδράσεις με φίλους, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.

Ενώ όλοι αγαπάμε τις οικογένειές μας, έχει αποδειχθεί ότι η φιλία μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής, να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και ακόμη να μας βοηθήσει να αντέξουμε περισσότερο τον πόνο. Οι φιλίες μας κάνουν επίσης να νιώθουμε όμορφα. Το 2016, ερευνητές εντόπισαν αποδείξεις ότι η παρέα με φίλους μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οξυτοκίνης, της ορμόνης που παράγεται από το σώμα και προκαλεί καλή διάθεση. Η επιστήμη έχει δείξει ότι η οξυτοκίνη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο έμπιστους, πιο γενναιόδωρους και πιο φιλικούς, δηλαδή τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις φιλίες.

Αντίθετα, σύμφωνα με την κοινότητα του Harvard, όσοι δεν έχουν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς τείνουν να έχουν αρνητική διάθεση, να αναπτύσσουν γνωστικές δυσλειτουργίες αργότερα στη ζωή τους, ακόμα και να πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία. Ερευνα που διενεργήθηκε σε 309.000 ανθρώπους, αποκάλυψε ότι η έλλειψη ισχυρού κοινωνικού δικτύου αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 50%, το ίδιο δηλαδή με το κάπνισμα 15 τσιγάρων καθημερινά. Έρευνα από το 2012 είχε δείξει ότι ο κίνδυνος ανίας αυξανόταν ανάλογα με τα επίπεδα μοναξιάς.

Ωστόσο, είναι δύσκολη η διατήρηση των φιλικών δεσμών και οι επαφές που περιορίζονται σε εορταστικές ευχές και σε ενημερώσεις στο facebook δεν αρκούν. Ενώ η απόσταση δεν απορρυθμίζει απαραίτητα μια φιλική σχέση, όπως δείχνουν οι έρευνες, είναι δύσκολη η διατήρησή τους από απόσταση λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής.

Έρευνα του ψυχολόγου William Chopik από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι στους ενήλικες μεγαλύτερη ηλικίας, οι φιλίες αποτελούν την ισχυρότερη πρόγνωση υγείας και ευτυχίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σχέσεις και την οικογένεια. 

Οι φιλίες, αναφέρει η έρευνα, τείνουν να είναι σημαντικότερες για την ευτυχία και την υγεία του ανθρώπου από τις σχέσεις, επομένως αξίζει τον κόπο να διατηρηθούν ζωντανές, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι διακοπές!

πηγή: tornosnews.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση