Σε τροποποιήσεις για το backstop ελπίζει η Μέι και συνιστά αυτοσυγκράτηση (video)

Σε τροποποιήσεις για το backstop ελπίζει η Μέι και συνιστά αυτοσυγκράτηση (video)

Να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο θα προσπαθήσει σήμερα η Τερέζα Μει, κατά την εμφάνιση της στο Βρετανικό κοινοβούλιο και  θα ζητήσει από τους  βουλευτές  «να ελέγξουν τα νεύρα τους. Την ίδια ώρα που  υποβάλει αιτήματα στις Βρυξέλλες για νέες υποχωρήσεις ως προς την συμφωνία για το Brexit. 

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση», θα δηλώσει η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της Ντάουνινγκ Στριτ. «Πρέπει όλοι να ελέγξουμε τα νεύρα μας για να επιτύχουμε τις αλλαγές που αυτό το σώμα έχει ζητήσει και να υλοποιήσουμε την προγραμματισμένη ημερομηνία το Brexit».

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να επιτύχει υποχωρήσεις των Βρυξελλών ως προς το ιρλανδικό backstop, επί του οποίου επικεντρώνονται οι αντιρρήσεις των Βρετανών βουλευτών, τόσο των υποστηρικτών του Brexit όσο και των υποστηρικτών της παραμονής στην Ενωση.

Προσπαθώντας να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης πληθαίνουν τις συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ βρίσκεται στο Παρίσι για να μιλήσει για το θέμα με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία μετά την Μέι, πηγαίνουν στο Στρασβούργο για να συζητήσουν με ευρωβουλευτές.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ είχε χθες στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είναι σαφές από την πλευρά μας ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξουμε την συμφωνία αποχώρησης, αλλά θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο Μπανριέ μετά την συνάντηση αυτή χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες.

Είναι πλέον κάτι παραπάνω απ καθαρό πως το κοινοβούλιο δεν θα υποστηρίξει την συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit αν το backstop, η πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, δεν περιορίζεται χρονικά.

Η επικεφαλής της ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ, σχολίασε στο BBC ότι «το θέμα είναι να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κρατηθεί σε ένα backstop για πάντα, το πως θα επιτευχθεί αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε σχολαστικοί»  για να προσθέσει αμέσως μετά πως ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ, , θα γίνει το ταχύτερο «που μπορεί να γίνει» και θα έχει επιλυθεί το θέμα γύρω από το backstop.

Ανταπόκριση : Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης

Αφήστε μια απάντηση