Ν.Βούτσης: Δεν συνεργώ κατά της πλειοψηφίας-Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας (video)

Ν.Βούτσης: Δεν συνεργώ κατά της πλειοψηφίας-Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας (video)

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα έδωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης με αφορμή τη συζήτηση για τον κανονισμό της Βουλής. Μίλησε για την επιστολή των «εξι» και για την πρόκληση «πρόκληση» -όπως την χαρακτήρισε-  να αμφισβητήσει την πλειοψηφία της Βουλής, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «έσχατο θεσμικό ατόπημα».

Είχαν προηγηθεί σφοδρές τοποθετήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τις επιστολές των έξι βουλευτών, με τις οποίες ζητούσαν να προσμετράται η ψήφος τους στη συμπολίτευση, σε ψηφοφορίες που δεν είναι ονομαστικές.

Ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται μια ρητορική που «κανιβαλίζει» τους βουλευτές, με «δημόσιους εκβιασμούς» ενάντια στην ελεύθερη συνείδηση και βούληση των βουλευτών, μια «ρητορική που βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατίας»

Υπογράμμισε ταυτοχρόνως, ότι αντίστοιχο ρόλο έχει και ο σχεδιασμός που επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση «θεσμικά ανίσχυρη» και το Κοινοβούλιο «άχρηστο», για να επισημάνει πως για τα δύο ζητήματα – την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής – υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει η αντιπολίτευση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας.

Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα όσα δήλωσε για την επιστολή του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Σας το λέω ευθύτατα. Εγώ στην πρόκληση και στην πρόσκληση, να στείλω πίσω την επιστολή, να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και εναντίον του πρωθυπουργού, δεν συναινώ και μάλιστα το θεωρώ και έσχατο θεσμικό ατόπημα το οποίο οδηγεί σε παραίτηση!».

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου 

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης

Αφήστε μια απάντηση