ΗΠΑ για Βενεζουέλα: «Εκφοβισμός και πλιάτσικο»- Ευρωπαϊκές πιέσεις για προκήρυξη εκλογών

ΗΠΑ για Βενεζουέλα: «Εκφοβισμός και πλιάτσικο»- Ευρωπαϊκές πιέσεις για προκήρυξη εκλογών

Ενισχυμένος από την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χουάν Γουαϊδό παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του που προϋποθέτει  «φρένο στον καλπάζοντα πληθωρισμό (10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ), επανεκκίνηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αποκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών. Στην ίδια ομιλία, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας κατήγγειλε «απόπειρες εκφοβισμού της οικογενείας του λέγοντας ότι καθιστά υπεύθυνο τον επικεφαλής του κράτους Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν θα με εκφοβίσουν», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους μπροστά από την κατοικία του στο Καράκας, με την 20μηνη κόρη του στην αγκαλιά και την σύζυγό του στο πλευρό του.

O διοικητής της αστυνομίας Κάρλος Αλφρέντο Πέρες Αμπουέδα από τη πλευρά του διέψευσε τις καταγγελίες του Χουάν Γουαϊδό ότι άνδρες που δήλωσαν ότι ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (FAES) είχαν έλθει στο σπίτι του και ρωτούσαν πού βρίσκεται η σύζυγός του Φαμπιάνα Ροσάλες.

Ουάσινγκτον: «Εκφοβισμός και πλιάτσικο»

«Δεν θα ανεχθούμε κακό για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία», προειδοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, καταγγέλλοντας στο Twitter πράξη «εκφοβισμού».

Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί η Citgo, θυγατρική εταιρεία της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας PdVSA, να παραμείνει βιώσιμη,  ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον έχει προειδοποιήσει τον Μαδούρο, τη Ρωσία και όλους διεθνείς παράγοντες να μην προχωρούν σε αγοραπωλησίες χρυσού, πετρελαίου ή άλλων αγαθών της Βενεζουέλας.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες ενός πλιάτσικου της τελευταίας στιγμής», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας καλεί για ενιαία θέση

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγκροτήσει διεθνή ομάδα επαφής για να βοηθήσει στην οργάνωση νέων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα.

‘Εξι χώρες της Ενωσης (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πορτογαλία) έδωσαν προθεσμία μέχρι την Κυριακή στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γουαϊδό.

Στόχος είναι η απόφαση να ληφθεί ομόφωνα από την ΕΕ, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας. 

Ιταλία:«Δεν αναγνωρίζουμε τον Μαδούρο, αλλά ούτε πρόσωπα που δεν ψηφίστηκαν»

Σε νέες δηλώσεις ο αντιπρόεδρος και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «την αλλαγή την αποφασίζουν οι πολίτες της Βενεζουέλας.

Από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στις 21 Ιανουαρίου, περί τους 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 850 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Πώληση χρυσού με αντάλλαγμα ευρώ 

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για την αποστολή ειδών διατροφής και φαρμάκων αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο Νικολάς Μαδούρο, που αποδίδει τις ελλείψεις στις αμερικανικές κυρώσεις, θεωρεί ότι η αποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα ισοδυναμούσε με το άνοιγμα της πόρτας σε στρατιωτική επέμβαση.

Η Βενεζουέλα θα πουλήσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 15 τόνους χρυσού από τα αποθέματα στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζάς της, με αντάλλαγμα ρευστό σε ευρώ, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Πέρσι είχε εξαχθεί χρυσός αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

«Συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Mαδούρο»

Οι υπηρεσίες πληροφοριών «αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο», μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ο Νέστορ Ρεβερόλ, μέσω Twitter.

Ο Ρεβερόλ κατηγόρησε τον Χούλιο Μπόρχες, εξόριστο πολιτικό της αντιπολίτευσης, ότι ενέχεται στη συνωμοσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν διότι συνεργάζονταν με «μια ομάδα εκτελεστών που μπήκε (στη Βενεζουέλα) από την Κολομβία και σχεδίαζε να διαπράξει στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών».

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία ότι εκπαιδεύει μισθοφόρους σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Βενεζουέλα. Η Μπογοτά έχει διαψεύσει την κατηγορία αυτή.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, ΑΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση