Την
σταθεροποίηση
της
αγοράς
στο
ελαιόλαδο,
η
οποία
συνεχίζει
να
βιώνει
σοβαρές
διακυμάνσεις
όχι
μόνο
στην
τοπικό
αλλά
και
παγκόσμιο
επίπεδο
προσδοκούν
οι
εκπρόσωποι
του
κλάδου
(αγρότες,
μεταποιητές,
εξαγωγείς)
μετά
και
τις
δύο
τελευταίες
δύσκολες
σεζόν.
Από
τις
πρώτες
ημέρες
του
2025
οι
τιμές
παραγωγού
στο
ελαιόλαδο
έχουν
καταρρεύσει,
ενώ
οι
έμποροι
συνεχίζουν
τα
παιχνίδια
στις
πλάτες
τους,
ασκώντας
πιέσεις
προκειμένου
να
ρίξουν
ακόμη
περισσότερο
την
τιμή.
Από
την
πλευρά
τους
οι
περισσότεροι
Έλληνες
ελαιοπαραγωγοί
τηρούν
στάση
αναμονής,
καθώς
οι
χαμηλές
τιμές
που
επικρατούν
και
που
μετά
βίας
ξεπερνούν
τα
5
ευρώ,
δεν
προσφέρονται
για
πωλήσεις.
Έτσι,
κρατούν
το
ελαιόλαδο
της
νέας
εσοδείας
στις
αποθήκες,
αναμένοντας
την
πολυπόθητη
άνοδο
της
τιμής.
Αντίστοιχη
είναι
η
κατάσταση
και
στην
Ισπανία,
μία
από
τις
πιο
αντιπροσωπευτικές
αγορές
ελαιολάδου
της
ΕΕ,
η
τιμή,
σύμφωνα
με
τα
στοιχεία,
έχει
πέσει
κατά
28,9%
σε
σχέση
με
την
περσινή
σεζόν.
Να
σημειωθεί
ότι
οι
τιμές
που
διαμορφώνονται
στην
Ισπανία,
έχουν
αντίκτυπο
και
στις
υπόλοιπες
χώρες
παραγωγής
και
κυρίως
στα
ελαιόλαδα
που
σκοπεύουν
να
εξάγουν.
Πάντως
το
μεγάλο
στοίχημα
παραμένει
η
επιστροφή
των
καταναλωτών
στο
ελαιόλαδο.
Μέχρι
όμως
να
πουληθούν
τα
αποθέματα
ελαιόλαδου
του
2024,
τα
οποία
αγοράστηκαν
σε
υψηλότερες
τιμές
από
τις
τρέχουσες,
οι
καταναλωτές
θα
συνεχίσουν
να
βάζουν
βαθιά
το
χέρι
στην
τσέπη.
Σύμφωνα
με
εκτιμήσεις
των
εκπροσώπων
της
αγοράς,
η
όποια
μείωση
της
τιμής στο
ράφι
αναμένεται
να
αποτυπωθεί
σταδιακά
τους
επόμενους
μήνες
και
μέχρι
την
άνοιξη,
ανάλογα
με
τα
διαθέσιμα
αποθέματα
των
επιχειρήσεων
του
κλάδου.
Βουτιά
στις
τιμές
στο
ελαιόλαδο
Ανάμεικτη
είναι
η
εικόνα
των
τιμών
παραγωγού
την
τελευταία
εβδομάδα
του
Νοεμβρίου
2024,
στις
κύριες
παραγωγικές
χώρες,
σύμφωνα
με
τα
τελευταία
στοιχεία
του
Διεθνούς
Συμβουλίου
Ελαιοκομίας
(IOC).
Ειδικότερα,
οι
τιμές
παραγωγού
για
το
εξαιρετικό
παρθένο
ελαιόλαδο
φτάνουν
στα
530
ευρώ
ανά
100
κιλά
στη
Χαέν
(Ισπανία),(μειωμένες
όμως
κατά
28,9%
συγκριτικά
με
την
ίδια
περίοδο
του
προηγούμενου
καλλιεργητικού
έτους
και
915
ευρώ
ανά
100
κιλά
στο
Μπάρι
Ιταλίας,
σημειώνοντας
αύξηση
κατά
1,7%
συγκριτικά
με
πέρσι.
Μείωση
κατά
28,3%
συγκριτικά
με
την
ίδια
περίοδο
του
προηγούμενου
καλλιεργητικού
έτους,
είδαν
στην
Ελλάδα
οι
παραγωγοί
για
το
εξαιρετικό
παρθένο
ελαιόλαδο,
το
οποίο
κόστισε,
σύμφωνα
με
τα
τελευταία
στοιχεία
του
IOC,
στα
495
ευρώ
ανά
100
κιλά.
Ελαιόλαδο:
Πώς
διαμορφώνεται
η
παραγωγή
Η
παραγωγή
ελαιολάδου
έχει
τριπλασιαστεί
τα
τελευταία
60
χρόνια,
φτάνοντας
τους
2.760.000
τόνους
το
καλλιεργητικό
έτος
2022/23.
Σύμφωνα
με
τα
προσωρινά
στοιχεία,
που
έδωσε
πρόσφατα
στη
δημοσιότητα
το
Διεθνές
Συμβούλιο
Ελαιοκομίας
(IOC),
η
παγκόσμια
παραγωγή
την
καλλιεργητική
περίοδο
2023/24
εκτιμάται
ότι
έφτασε
τους
2.564.000
τόνους,
μειωμένη
κατά
7%
(196.000
τόνους)
σε
σχέση
με
το
προηγούμενο
έτος.
Μειωμένη
κατά
3%
εμφανίζεται
και
η
κατανάλωση,
η
οποία
έφτασε
τους
2.780.000
τόνους.
Μετά
από
δύο
χρόνια,
για
τη
σεζόν
2024/25
η
παραγωγή
αναμένεται
να
αυξηθεί
κατά
32%
φτάνοντας
τους
3.375.500
τόνους.
Ταυτόχρονα,
οι
χώρες
μέλη
της
IOC
εκτιμάται
ότι
παρήγαγαν
συνολικά
2.404.000
τόνους,
ή
το
94%
του
παγκόσμιου
συνόλου
για
το
καλλιεργητικό
έτος
2023/24.
Ειδικότερα,
την
προηγούμενη
σεζόν
η
ομάδα
των
ευρωπαϊκών
χωρών
εκτιμάται
ότι
παρήγαγε
1.531.500
τόνους,
σημειώνοντας
αύξηση
10%.
Αρκετές
χώρες
είδαν
την
παραγωγή
τους
να
αυξάνεται
όπως
η
+28%
στην
Ισπανία,
η
οποία
είδε
αύξηση
της
τάξης
του
28%
(854.000
τόνοι),
η
Ιταλία
στο
36%
(328.500
τόνοι)
και
η
Πορτογαλία
στο
28%
(160.900
τόνοι).
Αντίθετα,
η
περσινή
παραγωγή
στην
Ελλάδα
φαίνεται
να
έχει
μειωθεί
κατά
49%
(175.000
τόνοι).
Αντίστοιχα,
η
κατανάλωση
εκτιμάται
ότι
έφτασε
τους
1.925.000
τόνους
στις
χώρες
μέλη
της
ΔΟΕ
και
τους
855.000
τόνους
στις
τρίτες
χώρες
(-8%).
Εκτιμήσεις
για
το
καλλιεργητικό
έτος
2024/25
Το
δίμηνο
Οκτωβρίου
–
Νοεμβρίου,
σύμφωνα
με
τα
στοιχεία
της
Κομισιόν,
η
παραγωγή
στην
Ελλάδα
έφτασε
τους
44.500,
ενώ
σύμφωνα
με
τις
εκτιμήσεις
για
τη
σεζόν
2024/25
η
παραγωγή
αναμένεται
να
φτάσει
τους
250.000
τόνους.
Αντίστοιχα,
η
κατανάλωση
εκτιμάται
ότι
θα
φτάσει
τους
110.000
τόνους.
Στην
Ισπανία,
το
ίδιο
χρονικό
διάστημα
η
παραγωγή
ελαιολάδου
έφτασε
τους
291.970
τόνους,
με
τις
προβλέψεις
να
εκτιμούν
ότι
η
ποσότητα
αυτή
στο
τέλος
της
συγκομιδής
θα
φτάσει
τους
1.289.882
τόνους,
ενώ
η
κατανάλωση
αναμένεται
ότι
θα
φτάσει
τους
480.000
τόνους.
Στην
Ιταλία,
το
τρίμηνο
Σεπτεμβρίου
–
Νοεμβρίου
2024
η
παραγωγή
έφτασε
τους
175.492
τόνους.
Η
συνολική
παραγωγή
όμως,
αναμένεται
να
κάνει
βουτιά
στους
224.000
τόνους,
ενώ
η
ιταλική
κατανάλωση
εκτιμάται
στους
395.000
τόνους.
Σύμφωνα
με
επίσημα
στοιχεία
από
χώρες
και
εκτιμήσεις
της
Εκτελεστικής
Γραμματείας
της
IOC,
η
παγκόσμια
παραγωγή
για
το
καλλιεργητικό
έτος
2024/25
θα
μπορούσε
να
φτάσει
τους
3.375.500
τόνους,
σημειώνοντας
αύξηση
32%
σε
σχέση
με
το
προηγούμενο
έτος.
Οι
εισαγωγές
και
οι
εξαγωγές
αναμένεται
να
ξεπεράσουν
τους
1,2
εκατ.
τόνους.
Οι
χώρες
μέλη
της
ΔΟΕ
στο
σύνολό
τους
προβλέπεται
να
παράγουν
3.193.000
τόνους,
ή
το
95%
του
παγκόσμιου
συνόλου
το
2024/25,
σημειώνοντας
αύξηση
33%
σε
σχέση
με
το
προηγούμενο
καλλιεργητικό
έτος.
Οι
χώρες
παραγωγής
της
ΕΕ
στο
σύνολό
τους
προβλέπουν
παραγωγή
1.973.000
τόνους
σημειώνοντας
αύξηση
κατά
9%.
Άλλες
χώρες
μέλη
του
IOC
θα
παράγουν
συνολικά
1.220.000
τόνους
(+40%).
Η
παγκόσμια
κατανάλωση
μπορεί
να
φτάσει
τους
3.064.500
τόνους,
σημειώνοντας
αύξηση
10%
σε
σχέση
με
το
προηγούμενο
έτος.
Πηγή
ΟΤ