Εννέα
μήνες
μετά
το
λουκέτο
του
εργοστασίου
της
Tupperware
στη
Θήβα,
σταματάει
και
η
διανομή
για
τα
θρυλικά
ταπεράκια
στην
Ελλάδα,
καθώς
όπως
ανακοίνωσε
η
εταιρεία
θα
δέχεται
παραγγελίες
για
αγορά
των
προϊόντων
της
μέχρι
και
την
8η
Ιανουαρίου
2025.
«Σήμερα
μοιραζόμαστε
μαζί
σας
μία
πολύ
δύσκολη
ανακοίνωση.
Ως
Tupperware
Ελλάδος,
στα
πλαίσια
των
ευρύτερων
αποφάσεων
που
έχουν
ληφθεί
από
τη
μητρική
εταιρεία
για
όλες
τις
χώρες
της
Ευρώπης
-αποφάσεις
που
καλούμαστε
και
εμείς
με
τη
σειρά
μας
να
ακολουθήσουμε-
θα
θέλαμε
να
σας
ενημερώσουμε
ότι
θα
είμαστε
σε
θέση
να
δεχόμαστε
παραγγελίες
για
αγορά
των
προϊόντων
της
εταιρείας
μέχρι
και
την
8η
Ιανουαρίου
2025»,
αναφέρει
η
εταιρεία
στην
ανακοίνωσή
της.
Η
κατάρρευση
του
ελληνικού
τζίρου
μετά
το
λουκέτο
Αν
και
η
Tupperware
Greece,
με
τζίρο
18,44
εκατ.
ευρώ
το
2023
από
38,85
εκατ.
ευρώ
το
2022
και
ζημιές
25
χιλ.
ευρώ
από
κέρδη
2,13
εκατ.,
στον
επίλογο
της
ανακοίνωσης
αφήνει
να
εννοηθεί
ότι
μπορεί
να
υπάρξει
επαναφορά
του
love
brand
στην
ελληνική
αγορά,
η
κατάσταση
για
τον
μητρικό
όμιλο
μόνο
εύκολη
δεν
είναι.
Από
τα
τέλη
Νοεμβρίου
του
2024,
η
Tupperware
Brands
Corporation
αποφεύγοντας
τα
χειρότερα,
όπως
η
δημοπρασία
των
περιουσιακών
της
στοιχείων
σε
ανοικτή
αγορά,
ανήκει
στην
Party
Products
LLC,
εταιρεία
που
δημιουργήθηκε
από
μια
ομάδα
εξασφαλισμένων
δανειστών
της.
Συγκεκριμένα
η
Party
Products
LLC
απέκτησε
ορισμένα
περιουσιακά
στοιχεία
της
αμερικανικής
εταιρείας,
συμπεριλαμβανομένων
των
παγκόσμιων
δικαιωμάτων
για
την
επωνυμία
Tupperware
και
τη
σχετική
πνευματική
ιδιοκτησία
καθώς
και
δραστηριότητες
σε
βασικές
γεωγραφικές
αγορές.
Η
εταιρεία
των
δανειστών,
που
αποτελείται
από
τη
Stonehill
Capital
Management
και
την
Alden
Global
Capital,
θα
επικεντρωθεί
αρχικά
στην
προσφορά
προϊόντων
Tupperware
σε
ορισμένες
βασικές
αγορές
σε
όλο
τον
κόσμο.
Οι
εργασίες
σε
αυτές
τις
παγκόσμιες
βασικές
αγορές
θα
συνεχιστούν
χωρίς
διακοπή
και
οι
πελάτες
θα
μπορούν
να
αγοράζουν
προϊόντα
από
ανεξάρτητους
συμβούλους
πωλήσεων
Tupperware,
ιστότοπους
ηλεκτρονικού
εμπορίου
Tupperware
και
συνεργάτες
λιανικής.
Η
(πολύ)
δύσκολη
επόμενη
μέρα
της
Tupperware
«Η
συμφωνία
διασφαλίζει
ότι
η
επωνυμία
Tupperware
θα
συνεχίσει
να
λειτουργεί
και
ότι
οι
εργασίες
θα
συνεχιστούν,
τουλάχιστον
προς
το
παρόν»,
δήλωσε
ο
διευθύνων
σύμβουλος
της
εταιρείας
δεδομένων
και
ανάλυσης
GlobalData,
Neil
Saunders.
«Ωστόσο,
η
εταιρεία
εξακολουθεί
να
αντιμετωπίζει
μια
δύσκολη
μάχη
για
μακροπρόθεσμη
επιβίωση»,
σημείωσε.
Ενώ
η
εμβληματική
μάρκα,
διάσημη
για
τα
πάρτι
των
απευθείας
πωλήσεων,
έχει
βρει
νέους
ιδιοκτήτες,
μπορεί
να
χρειαστεί
να
γίνουν
περισσότερα,
σύμφωνα
με
τον
Saunders.
«Πρέπει
να
απομακρυνθεί
από
τις
άμεσες
πωλήσεις
καθώς
το
μοντέλο
πιέζεται
όλο
και
περισσότερο
και
να
βρει
μια
ισχυρότερη
και
πιο
σταθερή
στρατηγική
διανομής»,
είπε.
«Χρειάζεται
επίσης
να
διπλασιάσει
την
καινοτομία
και
τον
σχεδιασμό,
ώστε
να
μπορεί
να
δικαιολογήσει
τις
τιμές
υψηλότερες
από
το
μέσο
όρο.
Αυτά
τα
πράγματα
ουσιαστικά
σημαίνουν
να
ξαναγράψουμε
το
βιβλίο
κανόνων
για
την
Tupperware,
κάτι
που
δεν
θα
είναι
εύκολο».
Παραγωγή
από
το
1966
στην
Ελλάδα
Στην
Ελλάδα
η
Tupperware
ήρθε
το
1966
με
ίδρυση
εταιρείας
στην
Αθήνα
και
από
το
1967
-μέχρι
και
το
περσινό
λουκέτο-
διέθετε
βιομηχανική
μονάδα
στη
Θήβα.
Η
μονάδα
της
Θήβας
κατασκεύαζε
προϊόντα
για
λογαριασμό
του
ομίλου
αλλά
επίσης
εισήγαγε
και
εμπορευόταν
πλαστικά
σκεύη,
συσκευές
και
άλλα
συναφή
είδη
οικιακής
χρήσεως
από
πλαστικές
ύλες,
που
αφορούσαν
κυρίως
την
αποθήκευση,
τη
συντήρηση
και
την
προετοιμασία
φαγητού.
Το
μεγαλύτερο
μέρος
της
παραγωγής
της
ελληνικής
εταιρείας
διατίθεντο
σε
τρίτες
χώρες,
όπως
το
Ισραήλ,
η
Κύπρος
και
το
Κουβέιτ,
διαμέσου
συγγενικών
επιχειρήσεων.
Μέτοχος
της
ελληνικής
βιομηχανίας
είναι
η
εδρεύουσα
στην
Ολλανδία
Tupperware
Nederland
BV,
η
οποία
με
τη
σειρά
της
ανήκει
στον
αμερικανικό
όμιλο
Tupperware
Brands
Corporation.
Προίκα…
τάπερ
Παρότι
ζούμε
στην
εποχή
της
AI
στην
Ελλάδα,
αλλά
και
σε
αρκετές
ευρωπαϊκές
χώρες,
οι
επιδείξεις
τάπερ
δεν
είχαν
ατονήσει
όσο
θα
περίμενε
κάποιος.
Το
αντίθετο.
Μάλιστα
υπάρχουν
προϊόντα
της
εταιρείας
που
δίνονται
ως
προίκα
ακόμη
και
σήμερα.
Για
παράδειγμα
κάποια
«κλασικά»
κομμάτια,
όπως
το
περίφημο
«ντεζιρέ»,
ένα
παραλληλόγραμμο
σκεύος
«που
χωράει
ακριβώς
το
γλυκό
ψυγείου,
μια
πίτα,
ή
ένα
παστίτσιο»,
μέχρι
τα
νέα
προϊόντα
που
αντέχουν
από
τους
-40°C
έως
τους
230
°C
θεωρούνται
hot
trend
για
τις
νοικοκυρές
και
τους
νοικοκύρηδες.
Πηγή
ΟΤ