Cinematherapy (κινηματογραφοθεραπεία) ορίζεται ως η χρήση ταινιών για την παρακίνηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή αναζήτησης συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογραφοθεραπεία συνδέεται στην πραγματικότητα με την αρχαία τέχνη της αφήγησης της ιστορίας ως εργαλείου εκπαίδευσης. Το Cinematherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους θεατές να κατανοήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θεμάτων.
Από την πρώτη γνωριμία με το κοινό στην 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το 2020 έως την 47η το 2024, το πρόγραμμα Cinematherapy κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Ντενίς Νικολάκου, κινηματοθεραπεύτρια. Συμπληρώνοντας φέτος τον 5ο χρόνο ενεργής παρουσίας, αποτελεί ένα από πιο σημαντικά προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ.
Το φετινό πρόγραμμα Cinematherapy αναδεικνύει τον κινηματογράφο ως θεραπευτικό μέσο. Μέσα από τη μαγεία της μεγάλης οθόνης, εξερευνούμε διαδικασίες ψυχικής αυτογνωσίας, απελευθέρωσης συναισθημάτων και ανάκαμψης, πρόσθεσε. Από την καθημερινή ζωή μέχρι τις βαθύτερες ανθρώπινες εμπειρίες, ο κινηματογράφος ανοίγει παράθυρα στην ψυχή και την καρδιά μας, προσφέροντας μια ευκαιρία για συναισθηματική θεραπεία και εσωτερική ανανέωση, κατέληξε.
Το Cinematherapy με μεγάλη χαρά εγκαινιάζει φέτος μια νέα δράση “Ψtalk”, μια σειρά από πάνελ συζητήσεων που συνδυάζουν την κινηματογραφική τέχνη με την ψυχοθεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που θα φιλοξενήσουμε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη σε μια μοναδική συζήτηση για την ταινία του “Μια Θέση στον Ήλιο” όπου θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε και να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα νοήματα και τις ψυχολογικές διαστάσεις της ταινίας, τόνισε η κα Νικολάκου.
Ρεπορτάζ Θ. Γωγάδης
www.ertnews.gr
Βασίλης Καραμπάσης