Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

w30-174731w2985108pyrkagia1

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός αφού ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός και οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι ισχυροί. Οι συνθήκες ξηρασίας, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μελτέμια τα οποία πνέουν από τα βόρεια μέχρι τα νότια, δημιουργούν ένα επικίνδυνο καιρικό «κοκτέιλ».

Σήμερα Τετάρτη 10/7 και αύριο στο Αιγαίο οι βοριάδες θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, δροσίζοντας τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, όπου εκεί το θερμόμετρο θα φτάσει λίγο πάνω από τους 30 βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σάββατο εξασθενεί αλλά στα πιο ανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα φτάνει τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία και σήμερα και αύριο θα φτάνει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Για τις επόμενες τουλάχιστον 10 ημέρες δεν προβλέπεται μείωση της θερμοκρασίας, «η ζέστη ήρθε για να μείνει» τόνισε ο Μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Από την Παρασκευή θα ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα δεν αποκλείεται, κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά, να σημειωθούν και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όλη την νέα εβδομάδα, σύμφωανε με τα τελευταία στοιχεία, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα κανονικά. Για παράδειγμα στην Αττική, το θερμόμετρο – πολύ πιθανόν μέχρι τις 25 Ιουλίου – να μην πέσει, το μεσημέρι, κάτω από τους 37 βαθμούς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη (11/7)

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση