Μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς – Παραμένει στην Ηλεία το βασικό μέτωπο «με μεγάλη δυναμική»

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ  (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Σε νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, «αυτή την ώρα είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 km/h και επεκτάθηκαν σε οικισμούς: Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλίας».

«Οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις προστασίας έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες. 26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112, εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας», τόνισε.

«Με τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας, έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι και η συνδρομή των εθελοντών».

Ο κ. Βαθρακογιάννης συνέχισε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. «Αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει άλλα και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο. Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμοδίων αρχών».

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία καθώς η φωτιά που καίει από το πρωί της Παρασκευής (21/06) την Αχαΐα πέρασε τα σύνορα του νομού. Το πιο σοβαρό μέτωπο εντοπίζεται στην Πηνεία όπου εκκενώθηκαν εφτά κοινότητες και οικισμοί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συντονιστικού της Ηλείας με επικεφαλής τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής τον κ. Ρουμελιώτη, που από νωρίς έχει πάει στην περιοχή της Πηνείας και συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Μπαράζ «112» ήχησαν στην Ηλεία για την προστασία των πολιτών, με το τελευταίο να προειδοποιεί τους κατοίκους των περιοχών Αντωναίικα και Λάγας να απομακρυνθούν προς την Αμαλιάδα.

Όσο νυχτώνει η κατάσταση θα γίνεται δυσκολότερη καθώς η φωτιά μαίνεται καθώς θα πάψουν να πετούν τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά έχει καταστρέψει έως τώρα αγροτοδασικές εκτάσεις, έχει προκαλέσει επίσης καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις αλλά και σε κατοικίες. Έχει ζητηθεί η απομάκρυνση των κατοίκων από 10 τουλάχιστον οικισμούς κοντά στην Πηνεία.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Πλεύριας

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση