Ζυμώσεις στην κεντροαριστερά: Προτάσεις για κοινά μέτωπα και πολιτικές συγκλίσεις με στόχο την πολιτική αλλαγή

SYRIZA serres

Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση περί ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει δηλώσει ότι δεν συζητά με κομματικές ηγεσίες, επέλεξε να απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ τόσο για συνεργασία σε προτάσεις νόμου όσο και σε επίπεδο ευρωομάδων κατά της ακροδεξιάς μετά και την επιστολή του στους προέδρους Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ευρωσοσιαλιστών και Πρασίνων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης: «προσκαλώ την Κ.Ο. να συνεργαστούμε πάνω σε προτάσεις νόμου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως μπορεί να επικοινωνήσει».

Απέκλεισε για μια ακόμα φορά συνεργασία με τη Νέα Αριστερά και πήρε θέση για τις προτάσεις που κατέθεσαν Τεμπονέρας και Κοτσακάς για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς: «Όποιος δεν θέλει, δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος έχει προτείνει την συγκρότηση κοινού συντονιστικού με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά: «Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», είπε πως: «η στόχευση πρέπει να είναι ένα μέτωπο εκλογικό, το οποίο θα φέρει την πολιτική αλλαγή».

«Εάν συμφωνήσουμε σε 10 σημεία πολιτικά, προγραμματικά και στην ανάγκη να συζητήσουμε, θα βρούμε και τον τρόπο», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Ραγκούσης , Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη θα καταθέσουν πρόταση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα μεταξύ των μελών και των φίλων, αν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου για τη δημιουργία κοινού φορέα που θα διεκδικήσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές απέναντι στη ΝΔ. Η αποτίμηση του αποτελέσματος

«Δεν πετάω κι από χαρά», με αυτή τη φράση ο κ. Κασσελάκης σχολίασε το αποτέλεσμα της Κυριακής μιλώντας στα Παραπολιτικά FM: «η πτώση της ΝΔ από το 41% στο 28% δεν έγινε αυτόματα. Κάποιο κόμμα, κάποιος πρόεδρος έκανε αντιπολίτευση δυναμικά, στοχευμένα, ωμά. Με τις κοινοβουλευτικές μας πρωτοβουλίες θέσαμε την ατζέντα και καταφέραμε να εκθέσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Βάλαμε προτάσεις στο προσκήνιο, θετική ατζέντα» σημείωσε. «Δεν πετάω από τη χαρά μου, αλλά είναι πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την πορεία του Κώστα Σημίτη και δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επόμενες εθνικές εκλογές: «Το 28% δεν είναι τυχαίο. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει την πορεία του Σημίτη και εμείς θα αναλάβουμε μια χώρα που θα έχει φτωχοποιήσει το 1/3».

«Έχω πάρει τα μηνύματά μου από την κάλπη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης και είπε «mea culpa» για την προβολή των σπιτιών του: «mea culpa για τα δικαιώματα που έδωσα και εγώ».

Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό ακόμα «διαβάζει» τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ανακοινώθηκε και επίσημα η ίδρυση του ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με το μήνυμα “Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον”

Στο μεταξύ Ινστιτούτο κατά της Ακροδεξιάς δημιουργεί ο Στέφανος Κασσελάκης με έδρα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Σκάι δήλωσε πως: «δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη χθες. Είναι μια απόφαση, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία τους τελευταίους μήνες. Και το συγκεκριμένο ίδρυμα θα έχει ως ατζέντα του την προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη».

Η ανάλυση του τοπίου

Είναι ένα σαφές αλλά μερικό άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ. Ατζέντα συνεργασίας σε επίπεδο από κοινού νομοθετικών πρωτοβουλιών αφορά, προφανώς είναι ένα βήμα για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο που θα μπορούσε να λύσει και αρκετά προβλήματα σε σχέση καθώς το γεγονός ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΠΑΣΟΚ διατηρούν ευάριθμη κοινοβουλευτική ομάδα σήμερα δημιουργεί συνθήκες περιοριστικές σε αρκετά θέματα. Έτσι βολιδοσκοπεί και τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Εδώ το άνοιγμα είναι ευρωπαϊκό, με την επιστολή προς τις ηγεσίες ευρωπαϊκής Αριστεράς, ευρωσοσιαλιστών και Πρασίνων για συζήτηση πάνω στα βασικά: μέτωπο κατά της ανόδου της ακροδεξιάς και διάλογος για μια προοδευτική ατζέντα. Ταυτόχρονα προσκαλεί και το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του να συμμετέχουν, επί της ουσίας σε αυτή τη φάση τους ζητεί να τοποθετηθούν εάν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα ενισχύει το πρέσινγκ για να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ τη στάση του.

“Είναι δικαίωμα του καθενός να αλλάξει πορεία, δήλωσε ο κ. Κασσελάκης στην πρωινή συνέντευξή του. Όποιος δεν νιώθει καλά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του έχει πει ξανά στο παρελθόν ο κ. Κασσελάκης και σήμερα φωτογραφίζει ότι αυτές οι καταστάσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν. Επί της ουσίας το μήνυμα είναι ότι οι διαφοροποιήσεις στελεχών δεν μπορούν να συνεχιστούν ο καθένας πρέπει να αποφασίζει να έχει καθαρή στάση.

Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη θα καταθέσουν πρόταση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα μεταξύ των μελών και των φίλων, αν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και τη δημιουργία κοινού φορέα που θα διεκδικήσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές απέναντι στη ΝΔ. Επαναλαμβάνω όμως ότι ο κ. Κασσελάκης έχει ως κεντρική επιδίωξη το χτίσιμο μεγάλης προοδευτικής παράταξης, όπως το οραματίζεται εκείνος, δηλαδή, μέσα από την αναδιάρθρωση και τις ριζικές τομές στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε ένα άλλο σχήμα.

Την Πέμπτη το απόγευμα συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση