Ευρωεκλογές προ των πυλών: «Ζυμώσεις» για την προεδρία της Κομισιόν – Δημοσιεύματα «βλέπουν» στήριξη Μακρόν σε Ντράγκι

Belgium Europe Elections

Σχεδόν δύο εβδομάδες απομένουν για την προσφυγή των Ευρωπαίων στις κάλπες σε μία δύσκολη συγκυρία, με δυο πολέμους σε εξέλιξη και εν μέσω συρρίκνωσης των οικονομιών των χωρών – μελών. Η ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, πλέον εμφανίζεται διασπασμένη, μετά την απόφαση να διακόψει σχέσεις με τους Γερμανούς του AfD ενώ φουντώνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γάλλο πρόεδρο να στρέφει το βλέμμα του στον Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και να αποκλείουν τη στήριξη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία.

Με τις ευρωεκλογές προ των πυλών, ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα είναι ποιος θα βρεθεί στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

«Ριζική αλλαγή, αυτό είναι που χρειάζεται» τόνισε ο πρώην πρόεδρος ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με το Politico, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει κρύψει την επιθυμία να δει τον Μάριο Ντράγκι σε κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία στηρίζει δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ευρωβουλευτής του κόμματός του Πασκάλ Κανφέν, επιβεβαιώνει την επιθυμία του Γάλλου προέδρου: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό σύστημα θα ήθελαν να παίξει ρόλο ο Ντράγκι. Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει και να πείσει (άλλες χώρες) για την ικανότητα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που είναι μια τεράστια πρόκληση».

Ωστόσο, ο Ντράγκι δε συνδέεται επίσημα με κάποιο μεγάλο κόμμα και ο Μακρόν θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς αλλά και την Τζορτζια Μελόνι, ώστε να ορίσει ως υποψήφιο τον 76χρονο τεχνοκράτη. Μία όχι και τόσο προφανή επιλογή για την Ιταλίδα πρωθυπουργό, αλλά σίγουρα θα είναι τιμητικό για έναν Ιταλό να αναλάβει κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Debate Ατάλ – Μπαρντελά

Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ βρέθηκε σε τηλεμαχία με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν Ζορντάν Μπαρντελά που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ουσιαστικά συζητήθηκε το μέλλον της Γαλλίας και όχι ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προσωπικά, δεν μπορώ να διαλέξω αν θα εξαφανιστεί η Γαλλία, ή η Ευρώπη. Θέλω η Γαλλία να ζήσει» υπογράμμισε ο Ζορντάν Μπαρντελά.

Ρήξη της ακροδεξιάς ευρω-ομάδας με τους Γερμανούς του AfD

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ακροδεξιάς ευρω-ομάδας ID να αποβάλλει από τις τάξεις της το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή του Μαξιμίλιαν Κράχ ότι τα μέλη των ναζιστικών SS δεν ήταν απαραίτητα εγκληματίες.

Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκα

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση