Μελέτη: Μια καθημερινή πολυβιταμίνη βελτιώνει τη μνήμη σε ηλικία άνω των 60 ετών

Ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών που λαμβάνεται κάθε μέρα μπορεί να σταματήσει την απώλεια φυσιολογικής μνήμης που συμβαίνει με την ηλικία και να προστατεύσει τις γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Columbia και το Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Η μελέτη περιελάμβανε δύο ξεχωριστές κλινικές δοκιμές (COSMOS-Web και COSMOS-Mind, που έχουν δημοσιευθεί ): και οι δύο δοκίμασαν συμπληρώματα πολυβιταμινών για αλλαγές στη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα καθημερινά συμπληρώματα πολυβιταμινών βελτίωσαν τη μνήμη των συμμετεχόντων επιβραδύνοντας την απώλεια μνήμης κατά 3,1 χρόνια λιγότερο από τη χρονολογική τους ηλικία.

«Τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας των καθημερινών πολυβιταμινών στη βελτίωση της μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης στις δύο μελέτες COSMOS είναι εντυπωσιακά και υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα πολυβιταμινών υπόσχονται ως μια ασφαλής, προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή προσέγγιση για την προστασία της γνωστικής υγείας στους ηλικιωμένους», τόνισε η JoAnn Manson, Αμερικανίδα γιατρός και καθηγήτρια, γνωστή για την πρωτοποριακή έρευνα, την ηγεσία και την υπεράσπιση της στους τομείς της επιδημιολογίας και της γυναικείας υγείας.

“Με τα αποτελέσματα αυτών των δύο μελετών για τη γνωστική λειτουργία – και άλλες που θα έρθουν ακόμη ως μέρος του COSMOS – είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μια καθημερινή πολυβιταμίνη μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια μνήμης και τη γνωστική εξασθένηση “, προσθέτει η JoAnn Manson.

Η μελέτη COSMOS-Web περιελάμβανε περισσότερους από 3.500 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή αξιολόγηση της μνήμης και της γνώσης κάθε χρόνο για 3 χρόνια.

Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo), όσοι έλαβαν την πολυβιταμίνη απέδωσαν σημαντικά καλύτερα στα τεστ μνήμης από τον πρώτο χρόνο, με σταθερά οφέλη κατά τη διάρκεια των 3 ετών πειραματισμού.

Πηγή: ATSH-ANSA

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr