Διχάζει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Άρνηση εφαρμογής του από Άλιμο και Βάρη- Βούλα- Βουλιαγμένη — Με εξώδικο απαντά το ΤΕΕ

akinita

Τριγμούς προκαλεί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός που προβλέπει κατασκευή ενεργειακών κτιρίων με περισσότερα τετραγωνικά και μεγαλύτερα ύψη, μετά την απόφαση δύο τμημάτων του ΣτΕ για δυσμενείς συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον, αντιδρούν και οι Δήμοι. Ήδη Άλιμος, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κηφισιά αλλά και Παπάγου αρνούνται να εκδώσουν άδειες δόμησης μέχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος απέστειλε εξώδικο στους Δήμους, επειδή όπως αναφέρει δεν τηρούν τη νομιμότητα.

H πολυκατοικία αυτή που φαίνεται στο βίντεο, ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες στην περιοχή. Χτίστηκε με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που προβλέπουν ότι αν ένα κτίριο είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης και έχει φυτεμένα δώματα, μπορεί να αυξήσει τα τετραγωνικά και το ύψος του ακόμα και κατά 9 μέτρα.

«Ο Δήμος μας έχει πρωτοστατήσει στην προσβολή των διατάξεων του ΝΟΚ διότι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται αυτές οι διατάξεις με τη συνδυαστική τους εφαρμογή, οδηγεί σε έντονη αλλοίωση του περιβάλλοντος» ανέφερε ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης.

Τέσσερις Δήμοι της Αττικής έχουν «παγώσει» την έγκριση οικοδομικών αδειών που κάνουν συνδυαστική χρήση των μπόνους ύψους και δόμησης. Έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αμφισβητούν την συνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρει: «Μετά την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ προφανώς έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας, ζητάμε από το Υπ. Περιβάλλοντος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και αναστείλει την έκδοση των οικοδομικών αδειών που κάνει χρήση αυτών των κινήτρων που μεγαλώνει τα κτίρια».

Η τελική απόφαση του ΣτΕ θα ληφθεί από την ολομέλεια και δεν αναμένεται πριν το 2025.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ότι οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα να αναστείλουν οικοδομικές άδειες. Εξώδικο στους 4 Δημάρχους, απέστειλε ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου κατηγορώντας τους για αυθαιρεσία.

Από τις διατάξεις του ΝΟΚ έχουν εξαιρεθεί 3 Δήμοι, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Εκάλη, ως κηπουπόλεις.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση