Ένα ισχυρό ευρώ είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη μπορεί ωστόσο να δυσκολέψει την πορεία προς το 2% του πληθωρισμού, εκτιμά ο Θεόδωρος Πελαγίδης, τη στιγμή που τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αναρρίχηση στο 3,4% τον Μάρτιο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη όπου ο τιμάριθμος κινήθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση από 2,6% που ήταν ένα μήνα πριν. O υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, μίλησε στο EΡΤnews και την εκπομπή Prime, για το «σκάλωμα» στην πτώση του πληθωρισμού που παρατηρείται από το προηγούμενο καλοκαίρι, εξηγώντας ότι δεν είναι άσχετο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5%. «Όλα αυτά σχετίζονται και με την διαφαινόμενη πτώση των επιτοκίων που αναμένεται να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το καλοκαίρι», ανέφερε.
«Σίγουρα θα δείτε μια διαφορά στις επιμέρους χώρες της Ευρώπης από 0,3 προς 4,9, που σημαίνει ότι εάν πράγματι αρχίζουν να κλιμακώνουν τα επιτόκια, κάποιες χώρες της Ευρώπης θα έχουν υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ κάποιες χαμηλότερο. Εμείς είμαστε περίπου κάπου στη μέση».
Από την άλλη πλευρά, είχαμε καλύτερες τιμές για τα προϊόντα, πρόσθεσε. Είναι μια κατάσταση που αντί για 0,1 πτώση έγινε 0,2 αλλά υπάρχει μια εξέλιξη που είναι θετική. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα παγκοσμίως με αγαθά όπως είναι το κακάο το ρύζι, ο καφές όπου κάνουν αυτό που λέμε απότομες κινήσεις προς τα πάνω, κυρίως λόγω προσφοράς κλπ. Αυτό θα το βλέπουμε από εδώ και πέρα, ιδίως στα εμπορεύματα, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα κινηθούμε λίγο πάνω από το 2%, αρχής γενομένης το 2024. Έχω την εκτίμηση όμως ότι δεν θα καμφθεί αυτή η πορεία από έναν πληθωρισμό που θα είναι λίγο πάνω από το 2% για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Πηγή: ΕΡΤnews
www.ertnews.gr
Συντακτική ομάδα ertnews.gr