Ρυθμίσεις Χρεών: Αλλάζουν οι κανόνες για την απώλεια – Θα λειτουργεί ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης

xrimata-pliromi-768x461

Στον εξορθολογισμό των κανόνων που αφορούν στην απώλεια ρυθμίσεων χρεών προς την Εφορία, καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Θα υπάρξει κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των ρυθμίσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση όπως γίνεται μέχρι τώρα. Δίδεται η δυνατότητα πληρωμής των δόσεων και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης. Και παράλληλα εισάγεται ένας μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης.

Ειδικότερα:

*Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά,

*⁠Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε,

*⁠Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Αυτό που ισχύει σήμερα – και είναι νόμος που θεσπίστηκε την μνημονιακή περίοδο- προβλέπει παράλογες και πρακτικά ανεφάρμοστες προϋποθέσεις προκειμένου ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μην χάσει την ρύθμιση του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ να ελέγχει ανά πάσα στιγμή όχι μόνο εάν η κάθε ρύθμιση είναι ενήμερη, αλλά και εάν έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις και δεν έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή «πέφτει» αν διαπιστωθεί η μη υποβολή δήλωσης ή μια νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή που μπορεί να προέκυψε λόγω καθυστέρησης -έστω μιας ημέρας- στην πληρωμή της. Οι άκρως αυστηρές προβλέψεις του νόμου είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να πρέπει να χάνουν τις ρυθμίσεις τους για λόγους που δεν αφορούν αυτήν καθ’ εαυτή την έγκαιρη αποπληρωμή τους αλλά λόγω καθυστερήσεων- συχνά λίγων ημερών ή και λίγων ωρών- τακτοποίησης άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Δήμητρα Κούτρα

Αφήστε μια απάντηση