Υπόθεση Κολωνού: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά στους 19 καταδικασθέντες

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΡΟΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τη Δευτέρα θα αποφασίσει το δικαστήριο αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 19 καταδικασθέντες για την υπόθεση του Κολωνού. Αυτό θα καθορίσει τις τελικές ποινές που θα τους επιβάλλουν οι δικαστές. Ο 55χρονος βασικός κατηγορούμενος για την κακοποίηση και εκπόρνευση του 12χρονου κοριτσιού είναι αντιμέτωπος με την ισόβια κάθειρξη, καθώς με βάση την τροποποίηση του νόμου, το Νοέμβριο του 2021, ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται μόνο με ισόβια.

Είναι δικαίωση για το παιδί, είναι δικαίωση για τη δικαιοσύνη, το παιδί χάρηκε πολύ με την απόφαση, έλεγε από την πρώτη στιγμή ότι δε φταίει η μαμά του και το δικαστήριο το κατάλαβε” δήλωσε η δικηγόρος 12χρονης.

Οι τέσσερις ένορκοι, οι λαϊκοί δηλαδή δικαστές, ήταν εκείνοι που έκριναν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της δίκης, χαρίζοντας την ελευθερία στη μητέρα της 12χρονης και στέλνοντας το βασικό κατηγορούμενο στη φυλακή.

Στην περίπτωση του 55χρονου, η καταδίκη του για το βιασμό και τη μαστροπεία της ανήλικης ήρθε από τους ενόρκους. Για την κατηγορία του βιασμού, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 5-2, δύο δικαστές μειοψήφησαν ζητώντας την απαλλαγή του για το βιασμό. Για τη μαστροπεία, η απόφαση ήταν εντελώς οριακή, οι 4 ένορκοι τον έκριναν ένοχο, ενώ οι 3 τακτικοί δικαστές είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστεί μόνο για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, όπως δηλαδή είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας.

Την ελευθερία στην 38χρονη μητέρα χάρισαν οι τέσσερις ένορκοι, για τη σοβαρότερη κατηγορία που αντιμετώπιζε, της διακεκριμένης μαστροπείας της κόρης της. Η απόφαση ήταν 4-3. Αντίθετα, κρίθηκε ομόφωνα αθώα για παιδική πορνογραφία.

Ρυθμιστές οι ένορκοι και για τους αποκαλούμενους “πελάτες”. Για τους περισσότερους εκ των 16 που καταδικάστηκαν έκριναν ότι συνευρέθηκαν με το παιδί χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική της ηλικία. Ενώ οι δικαστές με την ψήφο τους, έδειξαν να μην τους πιστεύουν.

Οι τελικές ποινές των 20 καταδικασθέντων αναμένεται να εκφωνηθούν έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση