Μαφία πετρελαίου: Μέσα στη χλιδή ζούσε στην Ελλάδα ο Ιταλός μαφιόζος – Πώς το κύκλωμα εξαπατούσε τις Αρχές

Capture

Χειροπέδες πέρασε η ΕΛ.ΑΣ. σε 47χρονο Ιταλό επιχειρηματία, ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, για απάτη – μαμούθ με παράνομη διακίνηση καυσίμων από τη Βενεζουέλα.

Ο ίδιος διέμενε σε πολυτελή μονοκατοικία στην περιοχή της Βάρης τα τελευταία χρόνια. Ήταν καταζητούμενος με Ερυθρά Αγγελία της Interpol για λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών. Φέρεται να έκανε πολυτελή ζωή και να κυκλοφορούσε με super cars.

Το κύκλωμα λαθρεμπόρων σύμφωνα με τις Αρχές, είχε δικά του πετρελαιοφόρα πλοία ή ναύλωνε πλοία  από ναυτιλιακές εταιρείες για να μεταφέρει αργό πετρέλαιο από την Λατινική Αμερική.

Οι μαφιόζοι αγόραζαν συσκευές αναγνώρισης και δορυφορικούς αναμεταδότες από παροπλισμένα πλοία σε λιμάνια της Ινδίας και του Πακιστάν και τα τοποθετούσαν στα δικά τους πλοία, τα οποία φόρτωναν πετρελαιοειδή σε λιμάνια της Βενεζουέλας.

Μετά τον απόπλου τους και αφού έβγαιναν στην ανοιχτή θάλασσα, άλλαζαν την αναγνώριση και απενεργοποιούσαν τον αναμεταδότη. Έτσι χάνονταν τα ίχνη του δεξαμενόπλοιου, και το φορτίο περνούσε στη κατοχή τους. Στη συνέχεια το πωλούσαν σε συνεργάτες τους εφοπλιστές, εξαπατώντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες του φορτίου καυσίμων.

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο 47χρονος επιχειρηματίας, είχε συλληφθεί και πέρσι για την ίδια υπόθεση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς τα στοιχεία που έστειλαν στην Ελλάδα οι αρχές της Βενεζουέλας ήταν ελλιπή.

Όταν ολοκληρώθηκε η αποστολή όλων των στοιχείων, εκδόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024 νέο ένταλμα και βάσει αυτού συνελήφθη στη Βάρκιζα.

Σημειώνεται πως για την ίδια υπόθεση έχουν εκδοθεί 50 εντάλματα σύλληψης σε βάρος εμπλεκομένων από όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Νίκος Κουντούρης – Γιώργος Γεραφέντης – Κώστας Νούσης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση