Ακραία υψηλές θερμοκρασίες: Προβληματίζουν τα ρεκόρ ζέστης των τελευταίων ετών – Γέμισαν κόσμο οι παραλίες

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ σπάνε οι ακραία υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που καταγράφονται στους μετεωρολογικούς σταθμούς, γεμίζοντας πρόωρα τις παραλίες.

Είναι ενδεικτικό το ότι οι παραλίες της Αττικής γέμισαν κόσμο με όσους εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό για να κάνουν την πρώτη τους βουτιά.

«Είναι κάτι που προφανώς μας ανησυχεί γιατί βλέπουμε ότι παγιώνεται πλέον μία αλλαγή. Οι θερμοκρασίες που είχαμε τέλος Μαρτίου, ήταν θερμοκρασίες σχεδόν ρεκόρ για την εποχή ή και ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 1,5 βαθμό και αυτή η αύξηση είναι πολλή μεγάλη για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα» σημειώνει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος.

«Ο φετινός Μάρτιος ήταν ένας πολύ ζεστός Μάρτης από τους πιο ζεστούς των τελευταίων 20 ετών ειδικά για την Αθήνα ήταν ο πιο ζεστός από το 1970» επισήμανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

2023: Το θερμότερο έτος

Από την έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για το κλίμα, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ με σαφή διαφορά.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το διάστημα από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο του 2024 ήταν το θερμότερο για τη χώρα μας από το 1960.

Η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα 2023/24 ήταν 2,3oC υψηλότερη από την κανονική τιμή δηλαδή τον μέσο όρο των θερμοκρασιών χειμώνα, την περίοδο 1981-2010 και 0,2oC υψηλότερη από τον μέχρι πρότινος θερμότερο χειμώνα του 2020/21.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Κώστας Νούσης – Κώστας Γαζούλης (ανταπόκριση Καλαμάτα) – Ελένη Μπουγά | Μετεωρολόγος ΕΡΤ: Παναγιώτης Γιαννόπουλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση