Τουρισμός: Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Μάλτας

Μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας υπέγραψε σήμερα η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με τον ομόλογό της κ. Clayton Bartolo σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα, στο περιθώριο του 7ο Mediterranean Tourism Forum.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Κατανόησης συμφωνήθηκε ένα κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

α) Θεσμική συνεργασία

β) Ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας

γ) Ενημέρωση για τουριστικές επενδύσεις

δ) Τουριστική προβολή

ε) Επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση

στ) Συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο γαστρονομικός και o οινοτουρισμός, ο γαμήλιος τουρισμός, καθώς και ο τουρισμός που προκαλείται από ταινίες είναι οι κύριοι τομείς ειδικού ενδιαφέροντος που μπορούν να αξιοποιηθούν για συνέργειες και αμοιβαία μάθηση.

Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν τη σημασία του τουρισμού για την ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών και για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων.

Εννέα χώρες

Παράλληλα, στο πλαίσιο του 7ου Mediterranean Tourism Forum οι υπουργοί Τουρισμοί από εννέα μεσογειακές χώρες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τον αειφόρο τουρισμό στην περιοχή της Μεσογείου.

Ειδικότερα, οι υπουργοί της Μάλτας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Λιβύης, της Ιταλίας, της Παλαιστίνης και της Ισπανίας κατέληξαν στη συμφωνία τους στο τέλος της υπουργικής συνόδου κορυφής του Μεσογειακού Φόρουμ Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Συνεδριακό Κέντρο.

Το υπουργείο Τουρισμού της Μάλτας δήλωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους για να προωθήσουν τα συμφέροντα της περιοχής της Μεσογείου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και να διευκολύνουν πρακτικές που θα προωθήσουν τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές του τουριστικού τομέα.

Οι χώρες συμφώνησαν επίσης να μοιράζονται στατιστικά στοιχεία, πολιτικές και προτάσεις και να ενημερώνονται η μία την άλλη για τις νέες εξελίξεις στον τουριστικό τομέα.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση