Ένθετο Οικονομία: Ανάπτυξη 2,9% το 2024 στην Ελλάδα – Μέτρα στήριξης μόνιμου χαρακτήρα

Economy

Μέτρα στήριξης μόνιμου χαρακτήρα ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ € στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Προβλέπεται ακόμα ανάπτυξη 2,9% και πτώση του πληθωρισμού. Τα βλέμματα επικεντρώνονται στις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα υλοποιηθούν από το νέο έτος για την στήριξη των πολιτών.

Η οικονομία σε αριθμούς

Θετικά τοποθετείται το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για το σχέδιο του προϋπολογισμού, εντοπίζοντας ωστόσο τρεις εξωγενείς κινδύνους. (ΚΑΡΤΑ)

  • την γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, οι οποίες μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα,
  • τη διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο τρέχον υψηλό επίπεδο για όλη τη διάρκεια του 2024 με αρνητικές συνέπειες για επενδύσεις και κατανάλωση και
  • την πιθανή εμβάθυνση της ύφεσης σε οικονομίες της ευρωζώνης με αρνητικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Στο εσωτερικό, σημαντική πρόκληση συνιστά η μη αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κρίσιμη όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου θεωρείται η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν περαιτέρω αύξηση των περικοπών στην παραγωγή, έτσι ώστε η τιμή να κρατηθεί πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι.

Ο Δεκέμβριος θα είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα υπάρξει οριζόντια κρατική επιδότηση για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Σταθερά παραμένουν τα τιμολόγια ρεύματος τον Δεκέμβριο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση