Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η θέση της Ελλάδας για το Μεσανατολικό – Αναμένεται επικοινωνία με Αμπάς

Belgium EU Summit

«Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ήδη καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το Μεσανατολικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Μαρίνα Παπαδάκη, η Αθήνα επιδιώκει να αναδείξει -σε κάθε ευκαιρία- τον ρόλο του αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής. Και οι δύο είχαν δώσει το παρών στη Σύνοδο στο Κάιρο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό -παρουσία του επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής- να επισημαίνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όπως έκανε και σήμερα εδώ, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν όρια στον πόλεμο και διαχωρίζοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μίας ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν έχει κρύψει εξάλλου την ανησυχία του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία επέκταση της κρίσης για την ασφάλεια και σταθερότητα όλης της περιοχής.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σχετίζεται και με το άλλο κρίσιμο θέμα της Συνόδου, το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη για μία στρατηγική συμφωνία Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Στο άλλο μεγάλο θέμα, που δεν είναι άλλο από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική θέση για πρόσθετους πόρους, ιδίως για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Δεν γίνεται -όπως θα τονίσει- να δίνονται -και δικαίως όπως θα πει- 50 δις.για τη στήριξη της Ουκρανίας και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καθώς αύριο είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μία συνολική προσπάθεια του ελληνικού λαού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το σήμα για τη συνέχιση με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση