Πετρέλαιο: Οι τιμές ανακάμπτουν λόγω της αβεβαιότητας του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις ασιατικές αγορές την Τρίτη, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν νευρικοί όσον αφορά στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και το κατά πόσο θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή εξαγωγής πετρελαίου, προκαλώντας πιθανές διακοπές του εφοδιασμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσαν άνοδο κατά 70 σεντς, ή 0,8%, στα 90,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκαν κατά 71 σεντς, ή 0,8%, στα 86,20 δολάρια το βαρέλι.

«Η αγορά βρίσκεται σε μια προσαρμογή μετά από μια πτώση στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και από τους φόβους για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Γιούκι Τακασίμα, οικονομολόγος της Nomura Securities.

Και τα δύο σημεία αναφοράς υποχώρησαν περισσότερο από 2% τη Δευτέρα, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, εντάθηκαν για να περιορίσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για διακοπή του εφοδιασμού.

Η Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απελευθέρωσε δύο Ισραηλινές γυναίκες που ήταν μεταξύ των περισσότερων από 200 ομήρων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της έξαψης της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ενώ πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ συμβούλεψαν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση που έχει από μέρες προαναγγείλει για τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη μεριά του, το Ισραήλ συνέχισε τους φονικούς βομβαρδισμούς της Γάζας τη Δευτέρα, ενώ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πάνω από το νότιο Λίβανο τη νύχτα. Αποτέλεσμα είναι η εκατόμβη νεκρών αμάχων από την παλαιστινιακή πλευρά να συνεχίζεται.

Εν τω μεταξύ, μέλη των ισραηλινών IDF συγκρούστηκαν με μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πολιορκημένη παλαιστινιακή πλευρά, όπου οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί και βιώνουν οδυνηρές συνθήκες.

Εντός του εύρους 80-90 δολαρίων το αμερικανικό αργό

«Αναμένουμε ότι το WTI θα κινηθεί εντός του εύρους των 80-90 δολαρίων για λίγο, με όλα τα μάτια στραμμένα στην κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, την παραγωγή του ΟΠΕΚ και τον ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα», είπε ο Τακασίμα, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στα δεδομένα για το απόθεμα των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αναμενόταν να αυξηθούν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου κίνησης και βενζίνης μειώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση