Μ. Βορίδης: Εκτός τόπου και χρόνου οι τοποθετήσεις του Στ. Κασσελάκη – Διαχρονική η παράλειψη συντήρησης του ΟΑΚΑ

voridis

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη για όσα είπε χθες περί καθολικής ανυπαρξίας του κράτους στη Θεσσαλία, εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΟΑΚΑ, επισημαίνοντας πως «υπήρξε διαχρονική παράλειψη για τη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων -και όχι μόνο αυτών».

Ο υπουργός μιλώντας στον σταθμό ΣΚΑΪ είπε ότι η τοποθέτηση Κασσελάκη είναι «εκτός τόπου και χρόνου. Μέσα από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και πραγματικά ακραία, ανεπανάληπτα και άνευ προηγουμένου καιρικά φαινόμενα, αυτό το κράτος που δεν υπάρχει, το ανύπαρκτο κράτος που δεν βλέπει κανένας πουθενά, έκανε χιλιάδες διασώσεις, έχουν γίνει χιλιάδες απαντλήσεις, έχουν φτιαχτεί ατελείωτες βλάβες της ΔΕΗ».

Εξ άλλου, «οι τόνοι (του κ. Κασσελάκη) είναι αδιάφοροι εν πολλοίς, εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία», σημείωσε για να προσθέσει: «Το κράτος και υπάρχει και ήρθε για να γιατρέψει πληγές που προκλήθηκαν από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Αυτό αφορά και τις οικοσκευές και τις αποζημιώσεις των παραγωγών μας». Συν τοις άλλοις, «ο στρατός δεν καθυστέρησε ούτε μισή ώρα», προσέθεσε.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «ο κ. Κασσελάκης έκανε μια τοποθέτηση, η οποία μηδενίζει τη συνεισφορά και την παρουσία του κράτους. Είναι μια τοποθέτηση εκτός τόπου και χρόνου». Και τούτο, γιατί όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «έχει εμπειρία ο λαός αν είναι εκεί ή δεν είναι το κράτος. Διότι όταν παίρνει ο πολίτης τα 6.600 ευρώ για την οικοσκευή, προφανώς το κράτος είναι παρόν. Όταν αποκαθιστά βλάβες στα δίκτυα και επαναφέρει την ηλεκτροδότηση μέσα σε 24 ώρες, προφανώς το κράτος είναι παρόν. Όταν το κράτος αποκαθιστά βλάβες στα οδικά δίκτυα με κατεστραμμένους δρόμους και φτιάχνει εναλλακτικές οδεύσεις για να υπάρχει πρόσβαση, κράτος είναι παρόν. ‘Αρα, στο μυαλό του Κασσελάκη είναι απόν».

Και, εν συνεχεία, σημείωσε :«Το κράτος έρχεται και δίνει τα 6.600 ευρώ με ένα πάρα πολύ γρήγορο και αυτοματοποιημένο τρόπο, ώστε ο άνθρωπος που έχει το σπίτι του στις λάσπες να πάρει τα χρήματα, να το καθαρίσει, αν χρειαστεί να πάρει καινούργια έπιπλα, να μπορέσει να το ξαναφτιάξει, να αποκαταστήσει τη ζωή του. Αυτή είναι η παρουσία του κράτους».

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας αφού ανέφερε ότι «και τα δύο μεγάλα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πολύ σημαντικές βλάβες στο σύστημα της ηλεκτροδότησης», επανέλαβε ότι «στο δεύτερο φαινόμενο, τώρα, στο Βόλο, οι βλάβες της ΔΕΗ αποκαταστάθηκαν μέσα σε 24 ώρες. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι μέσα από μια πραγματική δυσκολία και πρωτόγνωρα φαινόμενα θα βγαίνουμε να πανηγυρίζουμε, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να πεις ότι το κράτος δεν υπάρχει πουθενά – τη στιγμή που υπάρχει η πείρα των ανθρώπων για την παρουσία όλου του κρατικού μηχανισμού – έχει τεράστια απόσταση».

Ειδικώς για την καλλιεργήσιμη γη, δύο είναι οι ανησυχίες κάθε φορά που γίνεται πλημμύρα, όπως εξήγησε. Πρώτον, να αποστραγγισθεί το νερό και δεύτερον, η καταλληλότητα του εδάφους. Για το λόγο αυτό «βρίσκονται εκεί ήδη συνεργεία του ΕΛΓΟ, που κάνουν γεωλογικούς ελέγχους σε σχέση με την καταλληλότητα του εδάφους. Το είχαμε αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, σε πολύ έντονο βαθμό, στην Εύβοια. Υπήρχε και εκεί η ίδια ανησυχία. Έγιναν οι έλεγχοι και, πράγματι, φάνηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στο έδαφος. Αυτοί οι έλεγχοι θα γίνουν τώρα και ό,τι πρόβλημα υπάρχει, θα αντιμετωπισθεί», διαβεβαίωσε κλείνοντας.

Για το θέμα του ΟΑΚΑ, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε πως «υπήρξε διαχρονική παράλειψη για τη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων -και όχι μόνο αυτών. Εγκαλείται σήμερα η κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που έχει μεριμνήσει για το ζήτημα αυτό. Είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει δεσμεύσει ποσά, 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ». Ενώ διευκρίνισε ότι αμέσως μόλις παρελήφθη μελέτη (την περασμένη εβδομάδα), στην οποία γίνεται λόγος για κίνδυνο στατικότητας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις έκλεισαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα ertnews.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση