Ντουμπάι: Ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια ρομπο-ταξί

89ee1fc0-e370-11ed-bbf6-ad84a4eeee84

Ξεκινούν τον επόμενο μήνα στο Ντουμπάι τα δοκιμαστικά δρομολόγια ρομπο-ταξί, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των ατυχημάτων.

Πέντε πλήρως αυτόνομα ηλεκτρικά ταξί, τα οποία διαχειρίζεται μια θυγατρική της General Motors, η Cruise, θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν δοκιμαστικά δρομολόγια σε μια διαδρομή έκτασης 8 χιλιομέτρων, στην περιοχή Jumeirah της πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τον Αχμέντ Μπαροζιάν, διευθύνοντα σύμβουλο της Αρχής Οδών και Μεταφορών (RTA) του Ντουμπάι.

Το Ντουμπάι ελπίζει να γίνει η πρώτη πόλη της Μέσης Ανατολής που θα εισαγάγει ταξί χωρίς οδηγό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Αυτόνομα ταξί λειτουργούν σήμερα σε αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Κάνουμε τις δικές μας δοκιμές στο Ντουμπάι. Κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Μπαροζιάν σε συνέντευξή του στο CNN. «Έχουμε καιρικές συνθήκες που είναι σίγουρα διαφορετικές από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η RTA σχεδιάζει να έχει 4.000 αυτόνομα ταξί μέχρι το 2030, προσθέτοντας στο στόλο των 12.000 συμβατικών ταξί στην πόλη. Η Cruise σύναψε σύμβαση με την RTA για 15 χρόνια και μετά την περίοδο αυτή η αγορά ταξί μπορεί να ανοίξει στους ανταγωνιστές. Ο Μπαροζιάν προβλέπει πως τα αυτόνομα οχήματα θα αποτελέσουν τελικά την πλειονότητα του στόλου ταξί του τουριστικού κόμβου της Μέσης Ανατολής.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των ρομπο-ταξί Cruise στην Καλιφόρνια, η εταιρεία αναγκάστηκε να μειώσει στο μισό το στόλο της στην πολιτεία μετά από μια σειρά συγκρούσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά την ασφάλεια.

Το Ντουμπάι εξέδωσε νόμο τον Απρίλιο για τη ρύθμιση των αυτόνομων οχημάτων, ορίζοντας κριτήρια για τις τεχνικές και λειτουργικές πτυχές, καθώς και την ασφάλεια των αυτοκινήτων. Η πώληση και η αγορά αυτόνομων αυτοκινήτων επίσης ρυθμίστηκε.

Η WeRide, μια κινεζική εταιρεία αυτόνομων αυτοκινήτων, άρχισε να δοκιμάζει ρομπο-ταξί στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι, το 2022. Τον Ιούλιο, τα ΗΑΕ χορήγησαν στην WeRide άδεια για τη δοκιμή όλων των οχημάτων της, αλλά η εταιρεία άρχισε να δοκιμάζει ορισμένες διαδρομές πέρυσι. Η WeRide έχει επίσης συνάψει συνεργασία με τη σαουδαραβική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη μιας διαδρομής για ρομποτικά λεωφορεία.

Η Γενική Αρχή Μεταφορών της Σαουδικής Αραβίας εισήγαγε αυτόνομα λεωφορεία τον Ιούλιο, μεταφέροντας προσκυνητές στη Μέκκα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη