Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης σε Βόλο, Εύβοια και Θεσσαλία. Το νέο κύμα κακοκαιρίας μπορεί να υποχώρησε αλλά οι πληγές που άφησε πίσω της είναι τεράστιες.
Δεν πρόλαβε να περάσει μήνας από την προηγούμενη κακοκαιρία και ο Βόλος ζει ξανά έναν εφιάλτη. Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες και η πόλη βούλιαξε στη λάσπη. Μόνο στην πόλη του Βόλου χθες το βράδυ έγιναν 257 διασώσεις, ενώ βατραχάνθρωποι μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν με λέμβο ένα ανδρόγυνο.
Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο του Βόλου. Αν και ήταν ολονύχτια η μάχη για άντληση υδάτων, το υπόγειο, οι αποθήκες υλικών, οι χώροι με τις γεννήτριες αλλά και η τραπεζαρία του νοσοκομείου πλημμύρισαν.
Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν, ενώ οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Στην Αγριά συνεχείς είναι οι προσπάθειες να ανοίξουν οι δρόμοι από τις λάσπες.
Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξε για να υποδεχθούν τον κόσμο. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησαν πίσω τους τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη το δημαρχείο Βόλου για τη διαχείριση της κατάστασης.
Στη Νέα Ιωνία Βόλου σήμερα τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόννοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη. Τα προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση είναι μεγάλα, καθώς 11 τμήματα αγωγών παραμένουν εκτός λειτουργίας. Οι κάτοικοι σπεύδουν να προμηθευτούν νερό, ενώ παράλληλα ψάχνουν τρόπο για να περάσουν ακόμα και από κεντρικούς δρόμους.
Στην Αγριά οι κάτοικοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τον τόπο τους, λόγω των φερτών υλικών που έχουν μετατρέψει τους δρόμους και τα στενά σε βουνά από λάσπη και σκουπίδια. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στις υποδομές, ενώ αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στις λάσπες. Με δυσκολίες μετακινούνται οι κάτοικοι καθώς οι δρόμοι για να καθαριστούν θα πρέπει να περάσουν μέρες. Οι κάτοικοι παραπονούνται επίσης για τον μη καθαρισμό του χειμάρρου. Υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά πολιτών σε ασφαλές μέρος.
“Οι συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύ σημαντικές και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας. Άρα οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε και τώρα μες την κακοκαιρία αλλά και μετά την κακοκαιρία” τόνισε ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας που μετέβη στον Βόλο.
Ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί μέρα και νύχτα στις πληγείσες περιοχές, ενώ πεζοναύτες και βατραχάνθρωποι είναι σε ετοιμότητα για την διάνοιξη περιφερειακής οδού από τα μηχανήματα μηχανικού.
Δραματική η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια
Η βόρεια Εύβοια, χτυπημένη από τη νέα κακοκαιρία, παραμένει αποκομμένη, χωρίς ρεύμα και νερό στο μεγαλύτερο μέρος της. “Χρειάζονται χρόνια να αποκατασταθούν αυτά που καταστράφηκαν μέσα σε δύο μέρες. Καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικών δρόμων κλπ” αναφέρουν οι κάτοικοι.
Το οδικό δίκτυο έχει πληγεί, ρέματα έχουν υπερχειλίσει και φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.
Το οδοιπορικό της ΕΡΤ στα πλημμυρισμένα χωριά, δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, κορμοί δέντρων και φερτά υλικά έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και τα σπίτια έχουν περικυκλωθεί από τεράστιους όγκους νερού που προκάλεσε η συνεχής έντονη βροχόπτωση στο Μαντούδι Ευβοίας.
Τα λασπόνερα από τους ορμητικούς χειμάρρους χύνονται στη θάλασσα της Αγίας Άννας και η παραλία έχει γεμίσει από φερτά υλικά. Το όμορφο χωριό που έχει ξαναπληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές, έχει για άλλη μια φορά υποστεί καταστροφή.
Στις Ροβιές πολλά σπίτια είναι πλημμυρισμένα και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση. Πολλά είναι τα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, καθώς οι ζημιές είναι σημαντικές.
Αδιάκοπη μάχη στη Θεσσαλία
Στα χωριά Φύλλο και Ορφανά στον Παλαμά Καρδίτσας βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα βρίσκονται σπίτια, αποθήκες, επιχειρήσεις, εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, πριν οι πληγές από την προηγούμενη κακοκαιρία προλάβουν να επουλωθούν.
Στο Σωτήριο της Λάρισας οι δρόμοι και οι αυλές των σπιτιών γέμισαν με νερό και λάσπη, ενώ η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Βόλου είναι απροσπέλαστη και η κίνηση των οχημάτων αδύνατη.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το νερό ήρθε από τον Πλατύκαμπο και έσπασε το φράγμα που είχαν φτιάξει, με αποτέλεσμα τα χωράφια τους να πνιγούν για δεύτερη φορά.
Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας εχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.
Στα Φάρσαλα εκκενώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης τέσσερα χωριά και αρκετοί κάτοικοι χρειάστηκε να ανέβουν σε υπερυψωμένη γέφυρα για να σωθούν. Η πρόσβαση στο χωριό Υπέρεια δεν είναι εφικτή με ΙΧ καθώς το νερό έφθασε ακόμα και το 1,5 μέτρο σε αρκετά σημεία. Σπίτια πλημμήρισαν και χωράφια μετατρέπηκαν σε χωράφια. Οι κάτοικοι είναι αγανακτησμένοι καθώς οι μνήμες από την προηγούμενη κακοκαιρία, αλλά και από τον Ιανό δεν έχουν σβήσει.
Στο Φύλλο της Καρδίτσας το νερό δεν έχει ακόμα υποχωρήσει, καθώς έφθασε τα δύο μέτρα σε κάποια σημεία. Όσα λίγα είχαν διασωθεί από την κακοκαιρία Daniel, καταστράφηκαν με τη νέα κακοκαιρία. Με δυσκολία κινούνται τα οχήματα στον κεντρικό δρόμο, ενώ υπάρχει αγωνία για τα νερά των ορεινών όγκων ακόμα δεν έχουν φθάσει στα πεδινά.
www.ertnews.gr
Συντακτική ομάδα ertnews.gr