Βραζιλία: Η αράχνη της μπανάνας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Πριν από τρεις δεκαετίες, Βραζιλιάνοι ερευνητές άρχισαν να μελετούν μια περίεργη παρενέργεια από δαγκώματα αράχνης μπανάνας: η τοξίνη προκάλεσε στα θύματα πριαπισμό, μια επώδυνη και επίμονη στύση.

Οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν να αναπτύξουν ένα συνθετικό μόριο χρησιμοποιώντας το δηλητήριο της αράχνης για να δημιουργήσουν ένα τζελ για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, το οποίο τώρα υποβάλλεται σε πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές.

Καλυμμένο με πυκνές καστανές τρίχες και με μέγιστο μέγεθος έως και 15 εκατοστά, το αραχνοειδές Proneutria είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο. Βρίσκεται σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, και πήρε το παρατσούκλι του από την συχνή παρουσία του σε φυτείες μπανανών, ενώ ονομάζεται επίσης «περιπλανώμενη αράχνη» ή «οπλισμένη αράχνη».

Στη νοτιοανατολική πολιτεία Minas Gerais της Βραζιλίας, βρίσκεται σε αγροτικές περιοχές καθώς και σε αστικά κέντρα. Στο Ίδρυμα Ezequiel Dias (FUNED), ένα κέντρο ιατρικής έρευνας στην πρωτεύουσα της πολιτείας Belo Horizonte, ένας βιολόγος πιάνει με λεπτότητα μια από τις αράχνες με ένα τσιμπιδάκι και διεγείρει τις γνάθους της για να πάρουν μερικές σταγόνες δηλητήριο. Στη συνέχεια, το FUNED στέλνει το δηλητήριο στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais (UFMG), το οποίο διερευνά ποιο συστατικό θα μπορούσε να αναπαραχθεί για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Η βραζιλιάνικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Biozeus αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το μόριο. Η εταιρεία θέλει να το πουλήσει σε μια αλοιφή, η οποία θα τρίβεται στο πέος όταν απαιτείται, με αποτέλεσμα να έχει στύση σε λίγα λεπτά, είπε η Maria Elena de Lima, ερευνήτρια του UFMG. Το μόριο πυροδοτεί την απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για μια στύση, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία να διευρυνθούν.

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από τη ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση.

Η De Lima είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη συχνά αρνούνται τη διαδικασία αφαίρεσης του προστάτη επειδή μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

Η De Lima πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία ήταν ένα μήνυμα «να μην καταστρέφονται ζώα, ακόμη και δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμα άγνωστα».

Πηγή: AFP

Μετάφραση-επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ertnews.gr